U poreckoj luci potopljen linijski brod

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Linijski brod Arupum, usidren izmedu otoka Sveti Nikola i porecke marine, gotovo je u cijelosti potopljen u pomorskoj nesreci u subotu u poslijepodnevnim satima.

Do nesrece je, prema prvim informacijama, došlo kada je 14-metarska jedrilica Coco de Mer, koja plovi pod austrijskom zastavom, vozeci unatrag krmenim dijelom udarila u 18-metarsku linijsku brodicu koja je uslijed veceg oštecenja trupa pocela tonuti na sidrištu.

Jedrilicu je, navodno zbog kvara na motoru, skiperica kasno skrenula i udarila u brodicu. Cim je primijeceno da tone, u akciju spašavanja ukljucila se druga brodica istog vlasnika, Branka Budije, te je pokušala odvuci do obale, ali je krma zapela za dno te su prekinuli tegljenje.







Brodica je pramcem izvan vode, vecim dijelom pod vodom, a krmom na dnu. Jedrilica je usidrena nedaleko od potopljene brodice i nema oštecenja, tek se na krmi vide ostaci boje od sudara.

Alarmirani su i porecki vatrogasci u slucaju zagadenja mora. Porecka Lucka kapetanija i policija obavit ce ocevid i utvrditi što se tocno dogodilo, kako je jedrilica potopila vecu i jacu brodicu.

Tijekom našeg obilaska potopljene brodice nije bilo vidljivih onecišcenja mora niti tragova nafte ili ulja, a nekoliko lokalnih brodica redovno je i u nedjelju kružilo i nadgledalo situaciju.

U nedjelju smo u razgovoru s Budijom doznali da je pokrenuo vadenje i saniranje broda, no kaže da sumnja da ce, zbog velike štete, uspjeti popraviti brod za ovu sezonu. Vlasnik štetu procjenjuje na više od dva milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter