U porečkoj Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga "Ilirik"

Davor Šišović i Mladen Blažević  (T. KOCIJANČIĆ)
Davor Šišović i Mladen Blažević (T. KOCIJANČIĆ)

Promocija knjige "Ilirik" Mladena Blaževića održana je sinoć u Gradskoj knjižnici Poreč, kao jedan od događaja u sklopu Mjeseca hrvatske knjige.

Kako je istaknuto, "Ilirik" je povijesni roman čija je radnja smještena od 5. do 9. godine naše ere, u vrijeme ilirskih ustanaka protiv Rimskog carstva, kroz koji autor vješto vodi stvaranjem snažne atmosfere života onog vremena. Roman donosi uvjerljiv svijet običaja, sklonosti, uvjerenja i vjerovanja ondašnjih naroda, upoznaje čitatelje s ritualima, prehrambenim navadama, odnosima s vlašću, željama i potrebama žitelja s prostora Augustovog carstva.

"Ilirik" je prošle godine objavilo Srpsko kulturno društvo Prosvjeta. Kako je rečeno na promociji, iako je to u povijesnom romanu popularno, radnju "Ilirika" ne nosi veliki vojskovođa, ratnik ili političar. Glavni je lik trgovac Krum koji se s nekoliko pogrešnih poteza doveo u situaciju zbog koje je primoran sa suprugom pobjeći iz Akvileje. Taj bijeg bi mu trebao omogućiti da se na svaki način oporavi te pronađe način da vrati dugove i poljuljani ugled. No kao i svaki antijunak, pogrešna procjena u poslovnom životu za Kruma će biti tek okidač koji će ga lansirati u vilovite događaje koji će uslijediti na političkoj karti Rimskog carstva.

Moderator susreta bio je novinar, urednik i književni kritičar Davor Šišović koji je predstavio publici autora, rođenog 1969. u Rijeci. Prije "Ilirika", Blažević je 2008. godine izdao svoj prvi roman "Tragovi goveda", a u suradnji s grupom autora 2014. godine potpisuje zbirku distopijskih priča "NDH 2033.". Bavi se pisanjem pjesama i kratkih priča koje objavljuje u brojnim književnim časopisima. Njegova su djela prevedena na slovenski i ukrajinski jezik. (T. K.)

 


Podijeli: Facebook Twiter