U porečkim hotelima za doček više gostiju nego lani

Za doček Nove godine gotovo svi porečki hoteli bili su popunjeni (M. MIJOŠEK)
Za doček Nove godine gotovo svi porečki hoteli bili su popunjeni (M. MIJOŠEK)

Za doček Nove godine osam od deset otvorenih hotela u Poreču bilo je dupkom puno. Iz turističkog poduzeća Laguna Poreč saznajemo da je najviše gostiju došlo iz Njemačke (60%), Slovenije (20%) i Švicarske (18%) dok su Talijani od početka krize drastično smanjili svoje dolaske. U objektima Valamar Riviere pad broja talijanskih turista u odnosu na prošlu godinu iznosi četiri posto, no za Silvestrovo većina je odsjela u njihovom najvećem hotelu: svaki drugi gost u Valamar Diamantu, koji ima 457 postelja, došao je iz Italije.

U samom hotelu Diamant dan nakon Nove godine vladala je strka zbog odlazaka, dok je dio gostiju mirno uživao u podnevnoj kavi i sendvičima. Tako smo naišli na grupu iz petstotinjak kilometara udaljenog mjesta Lago di Como u Italiji. Staru godinu proveli su u Ljubljani, svratili do Zagreba i potom otišli u Poreč.

- Nikad ranije nismo odsjedali u Istri, a došli smo zbog povoljne cijene aranžmana nakon Nove godine. Obišli smo stari grad Poreč, bili u wellnessu, a otići ćemo i u Pulu, rekla je Laura Figini, jedna od tri sestre koja je organizirala zajedničko novogodišnje putovanje s muževima i prijateljima.

Obitelj Stecca iz okolice Trevisa, koja je u Dijamantu prvi put dočekala Novu godinu, Istru poznaje kao svoju pokrajinu. Ovdje ljetuju već šesnaest godina, a ovo je njihov prvi zimski posjet, za koji kažu da im je to opuštajući odmor. Redovito koriste wellness i šeću uz more. U rijetkim posjetima gradu začudilo ih je što ima otvorenih restorana, dućana i prolaznika.

Novu godinu u Dijamantu tradicionalno dočekuje i bračni par Elfriede i Erust Kaiser iz Styrie, najjužnije austrijske pokrajine, koji u Istru dolaze već 25 godina.

U odnosu na prošlu godinu, broj noćenja u Laguni Poreč bio je veći za 7 posto tijekom blagdana nego lani kad je hotel Laguna Parentium bio zatvoren dok smo za Valamarove objekte dobili podatke za hotel Diamant, gdje je Novu godinu dočekalo 10 posto više turista nego lani.

Iako su za doček Nove godine bili otvoreni gotovo svi rovinjski hoteli, koji su bili i popunjeni, nakon fešte zatvorili su svoja vrata do Uskrsa. Trenutno su otvoreni jedino hoteli Park i Adriatic.

U rovinjskom hotelu Park zatekli smo supružnike Tonija i Doris Baumann iz Austrije, koji su jučer stigli.

- Prvi smo put odsjeli u hotelu, a u Istru i Rovinj dolazimo već više od 30 godina. Kad smo bili mladi jednom smo do Pule došli biciklima. Poslije smo dolazili s djecom, a sada smo već baka i djed. Prvi smo put ovdje u zimskim mjesecima i napokon možemo vidjeti samo lokalne ljude, bake i djedove s djecom. To je pozitivno, manje je turista i baš uživamo u starogradskoj jezgri koja je predivna. Drugačije je zimi. Tražili smo upravo hotel koji ima wellness, odnosno bazen jer u jutarnjim satima plivamo, a u podnevnim se penjemo po stijenama u park-šumi Zlatni rt i oduševljeni smo vegetacijom, zaključuju Baumannovi. (pišu M. DAMJAN i M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter