U Poreč stiže rally električnih automobila


Od 27. do 31. svibnja održava se rally električnih vozila "Nikola Tesla EV Rally 2015.", koji je ove godine prostorom održavanja, a ne samo sudionicima, postao međunarodni, izvijestio je na konferenciji za novinare direktor rallya Igor Kolovrat.

Rally starta u Ljubljani, odakle preko Italije dolazi u Hrvatsku gdje se odvija i najveći dio programa. Vozači će obići gotovo cijelu Istru, od Kopra i Portoroža do Umaga, Poreča, Buzeta, Labina i Opatije odakle će krenuti put Zagreba.

Sudionici relija, među kojima će biti najveći broj vozila marke Tesla, obići će mnoge turističke lokacije, a izvan vožnje posjetit će tartufare, te proizvođače istarskih rakija, vina i istarskih gastronomskih delicija. "Nikola Tesla EV Rally" nije samo sportski događaj, već i značajna aktivnost na području e-mobilnosti, a uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i prirode, gradova Zagreba, Opatije i Poreča, Energetskog Instituta "Hrvoje Požar", Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Dokinga, Avantcara, Mitsubishija i drugih promovira električna vozila.

"Mi postavljamo i potičemo postavljanje infrastrukture za električna vozila. Povezujemo turistički sektor i gastroenologiju i lokalnu zajednicu sa elementima e-mobilnosti koji sačinjavaju jedan novi oblik elitnog turizma, a osnovni preduvjet su punionice. Što više punionica, to više i električnih vozila iz okruženja, pa čak i iz daleke Norveške, otkud su nas posjetile grupe vlasnika Tesla S modela.

Postavili smo izravno i potaknuli postavljanje više od 12 punionica električnih vozila diljem Hrvatske," kaže Kolovrat. Dodajući kako je njihov cilj okretanje budućnosti jer je se približava vrijeme kada će električna vozila postati uobičajena pojava na cestama zapadne Europe. Tada će, kao što sada veliki broj turista iz tih zemalja u Hrvatsku dolazi vozilima s benzinskim ili diesel motorom uskoro dolaziti električnim vozilima. Zato, kaže Kolovrat, postavljanje punionica ne smije biti usporeno.

"Današnji vozači skupocjenih Tesli, a i ostalih elektro vozila, u pravilu su imućni ljudi, koji nisu kupili ta vozila kako bi uštedjeli. Privlačenjem takvih ljudi privlačimo i ostale. Naša je misija da steknu naviku dolaska u Hrvatsku, da im to postane uobičajeno i kad ceste preplave električna vozila koja tek dolaze, a Nikola Tesla EV Rally je jedna od poluga u tom procesu. Budućnost je već počela, nemojmo je prespavati", poručuje Kolovrat.

Istarska baza Nikola Tesla EV Rallya bit će u Poreču, gdje će elektro automobili boraviti 29. i 30. svibnja. Ondje će se, u subotu 30. svibnja, na Trgu Joakima Rakovca od 10 do 11,30 održati ispit spretnosti u kojem će se natjecati 40-tak vozača rallya, a posjetitelji će imati prigode razgledati ova zanimljiva vozila, dodala je Gordana Lalić iz porečkog gradskog poduzeća "Parentium".

"Poreč se ovim događajem, kao i nedavnim otvaranjem punionice za električne automobile, nastavila je, pozicionirao na karti gradova koji svojom ažurnošću, komunalnom opremljenošću i svijesti o implementaciji novih tehnologija svojim gostima omogućuje slobodno korištenje električnih automobila. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter