U poplavama u Brazilu deset mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deset je ljudi poginulo u poplavi u južnobrazilskoj saveznoj državi Parani, a vlasti su proglasile izvanredno stanje u 130 gradova, među ostalima i u Curitibi u kojoj će se igrati utakmice skoroga svjetskog nogometnog prvenstva, kao i u popularnoj turističkoj atrakciji vodopadu Iguazuu.

U toj saveznoj državi koja graniči s Paragvajem i Argentinom obilni su pljuskovi počeli u subotu, ali do srijede je sunce već zasjalo u većini pogođenih krajeva, objavio je klimatološki institut Simepar iz Curitibe.

Nova hladna fronta vjerojatno će donijeti i nove kiše već od petka popodne, rekla je za Reuters Simeparova meteorologinja Ana Beatriz Porto da Silva, ali upozorila je i da je prerano za procjenu hoće li nove padaline utjecati i na prvu nogometnu utakmicu u Baixada Areni.

Svjetsko prvenstvo počinje 12. lipnja utakmicom Hrvatske i Brazila u Sao Paulu, a u Curitibi 16. lipnja Iran igra protiv Nigerije.

Prvenstvo se održava u Brazilu tijekom klimatski neobične godine. Velika žega i suše okarakterizirale su kišnu sezonu u siječnju i veljači, zbog čega su se akumulacijska jezera ispraznila, a usjevi propali. No, čini se da Brazil, koji će zbog svjetskog prvenstva u nogometu posjetiti oko osamsto tisuća turista, sada čeka neobično velika količina kiše u inače sušnoj sezoni srpnja i kolovoza, što se objašnjava fenomenom El Nina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter