U ponudi 45 marki pršuta iz osam zemalja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas se u 11 sati u velikom šatoru na mjesnom nogometnom igralištu u Tinjanu svečano otvara jedanaesto izdanje Internacionalnog sajma pršuta, gastronomske manifestacije koja je kroz godine svoga stasanja izrasla među najveće, najmasovnije i najvažnije događanje ove vrste u Hrvatskoj, pa i šire. U središtu pozornosti ove manifestacije je istarski pršut, tradicijska istarska delicija poznata od davnina, koja već nekoliko godina, jedina među svim hrvatskim pršutima, nosi zaštićenu europsku oznaku izvornosti.

Parma - partner sajma

Uz istarski pršut, na ISAP-u se tradicionalno predstavljaju i pršuti iz drugih hrvatskih regija, kao što su krčki, dalmatinski i drniški, koji su zaštićeni europskom oznakom geografskog podrijetla, ali i pršuti iz nekoliko drugih mediteranskih i srednjoeuropskih zemalja, primjerice iz Italije, Austrije, Slovenije, Španjolske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. Posebnim promocijskim programima predstavit će se čuveni talijanski pršut iz Parme, kao partneri sajma. Posjetiteljima se nudi i niz drugih tradicijskih proizvoda Istre i drugih hrvatskih regija, od vina i rakija pa do sira, meda, maslinovog ulja, ekoloških proizvoda od voća i povrća, i drugih slasnih zalogaja i gutljaja.

U sklopu današnjeg svečanog otvorenja ISAP-a nastupit će Limena glazba iz Vižinade i Folklorno društvo Kumpanija kosirići, a odmah na početku sajma bit će proglašeni i njegovi ovogodišnji šampioni odnosno proizvođači najboljeg istarskog i dalmatinskog pršuta, te dobitnici zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Odmah nakon svečanog otvorenja i dodjele priznanja, sajam je otvoren za posjetitelje, a uz ostale proizvode na štandovima u velikom šatoru na kušanje i kupnju nudi se 45 marki pršuta iz osam zemalja. Sajam se i u nedjelju otvara u 11 sati, a kroz oba dana ISAP nudi i brojne popratne programe, od sportsko-rekreativnih do edukativnih i zabavnih.

Pješačenje, koncerti

U subotu u 10 sati počinje turnir u pljočkanju "Dobrodošli z groton", a u isto vrijeme starta i pješačenje Stazom suhozida, te rekreativna biciklijada "Od lokve do lokve". U staroj tinjanskoj pošti od 10 sati može se razgledati izložba kosira. U sajamskom prostoru u subotu u 14.30 sati održat će se ceremonija bratimljenja općina Tinjan i Veliko Trojstvo, u 17 sati pršute po svom izboru preporučit će Đelo Hadžiselimović, a program prvog sajamskog dana zaključuju Mladen Grdović i grupa Proleteri koncertom koji počinje u 21 sat.

Nedjeljni sajamski program bit će začinjen natjecanjem u potezanju konopa u 14 sati, cooking showom s jelima na bazi pršuta u 15 sati, u 16 sati na programu je predavanje o europskim poljoprivrednim potporama, a 11. ISAP završava koncertom grupe Frajle i Replay banda koji počinje u 21 sat.

Trideset parametara za šampiona

Svi pršuti koji konkuriraju za sajamske nagrade prošli su kroz složeni sustav ocjenjivanja. Domaćin dvodnevnog ocjenjivanja pršuta bio je pazinski hotel Lovac, a petnaestočlani tim senzornih analitičara iz udruge Gustus predvodili su Blanka Sinčić Pulić i Ivica Kos.

Na ocjenjivanju se našlo trideset pršuta razvrstani u pet ocjenjivačkih kategorija: istarski pršuti sa zaštićenom oznakom izvornosti, dalmatinski pršuti sa zaštićenom oznakom geografskog podrijetla, ostali certificirani pršuti (primjerice, krčki pršut iz Hrvatske i kraški pršut iz Slovenije), dok su necertificirani pršuti odnosno oni bez neke od zaštitnih oznaka, bez obzira odakle dolaze, svrstani u kategorije dimljenih i nedimljenih. Na ovogodišnjem se ISAP-u prvi put ocjenjuje Vipavski pršut iz Slovenije (u kategoriji ostalih nedimljenih), te njemački pršut Stauferico iz Stuttgarta (u kategoriji ostalih dimljenih). Većinu ocjenjivanih pršuta čine istarski i dalmatinski, a tu je i već godinama prisutni pršut Vulcano iz Austrije.

Sustav ocjenjivanja vrlo je složen: najprije se po nekoliko parametara ocjenjuje vanjski izgled pršuta, a zatim pred ocjenjivače dolazi narezana feta pršuta. Ocjenjivači moraju ocijeniti tridesetak parametara.

Šampionska se titula dodjeljuje samo u kategorijama certificiranih pršuta, dakle za istarski i dalmatinski, dok će za sve kategorije, prema bodovnom kriteriju, biti dodijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje. K tome, jedan jedini pršut, bez obzira iz koje kategorije, koji osvoji najveći broj bodova među svim ocjenjivanim pršutima, bit će proglašen šampionom sajma. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter