U ponedjeljak završno nagovaranje Slovenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon europovjerenika Ollija Rehna, koji je izjavio da je rješenje hrvatsko-slovenskog granicnog spora vrlo blizu, isto je porucio i izvor iz ceškog predsjedništva EU-a, najavljujuci za ponedjeljak sastanak ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, na cijim ce se marginama razgovarati i o deblokadi hrvatskih pregovora. Na sastanak je pozvan i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz, koji ce europske šefove diplomacija izvijestiti o suradnji Hrvatske, Srbije i BiH s Haaškim sudom.
Iako ceško predsjedništvo naglašava da mu nije cilj vršiti pritisak na bilo koga, hrvatski diplomatski izvori smatraju da se radi upravo o tome: dodatnom pritisku na Sloveniju da prihvati posljednji Rehnov kompromisni prijedlog.
U ponedjeljak ce se s Rehnom najprije sastati predsjednicka trojka - predstavnici Ceške, Francuske i Švedske - poslije cega se Rehn sastaje s hrvatskim i slovenskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovicem i Samuelom Žbogarom, o cemu ce onda za radnim ruckom Rehn izvijestiti europske šefove diplomacija.
I Švedska, koja sljedeci mjesec preuzima zahtjevno predsjedanje EU-om, ocekuje da ce Hrvatska i Slovenija uspjeti pronaci rješenje, da dvostrano pitanje ne bi više opterecivalo hrvatske pregovore. Kako je u Bruxellesu danas naglasio stalni švedski predstavnik pri EU-u Christian Danielsson, odgovarajuci na pitanje hrvatskih izvjestitelja, švedsko predsjedništvo EU-a podupire Rehnovu inicijativu za rješenje spora.
I hrvatski premijer Ivo Sanader je, po tko zna koji put, pozvao "prijatelje u Sloveniji" da deblokiraju hrvatske pristupne pregovore, buduci da blokada Hrvatske ne ugrožava samo reformske procese u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoistocnoj Europi. Slovenija se dosad oglušila na sve Sanaderove apele.
Protiv blokade Hrvatske zbog bilateralnog spora izjasnio se danas u razgovoru sa Sanaderom i slovacki premijer Robert Fico, cija je zemlja primjer kako ulazak u EU osigurava snažan napredak gospodarstva. S Ficom je o slovenskoj blokadi razgovarao i predsjednik Stipe Mesic, koji se sa svojim gostom suglasio da granicni spor može biti riješen iskljucivo primjenom medunarodnog prava i da rješavanje tog spora treba odvojiti od hrvatskih pregovora.


Podijeli: Facebook Twiter