U ponedjeljak započinje 25.  Mala glagoljska akademija "Juri žakan"

Dino Špehar
Dino Špehar

U svom srebrnom 25. sazivu Mala glagoljska akademija "Juri žakan" od 26. lipnja do 2. srpnja okupit će šezdesetak učenika šestih razreda iz četrnaest hrvatskih škola, trinaest učitelja hospitanata koji će se tijekom sedam dana stručno usavršavati kroz radionice i kulturno - umjetničke programe, kao i desetak srednjoškolaca.

- Ove godine nam se odazvalo čak devet novih škola i puno ih dolazi iz županija središnje i sjeverne Hrvatske, najavila je na konferenciji za novinare voditeljica MGA Maristela Rabak Tomašić.

Akademija opstala četvrt stoljeća

- Osnovni cilj MGA je učenje glagoljice i proučavanje glagoljske materijalne i nematerijalne kulture, a tema ovogodišnjeg saziva je Glagoljica u novom ruhu. Cilj je kroz sve vrste pismenosti koje se susreću u nastavnom procesu, kao što su medijska, literarna, likovna, glazbena, educirati polaznike MGA te im na jedan kreativan način pokušati približiti kulturnu i duhovnu baštinu zavičaja, istaknula je Rabak Tomašić. Naglasila je također da će u povodu jubilarnog saziva na završnoj svečanosti u nedjelju 2.srpnja s početkom u 20 sati sudjelovati brojni uzvanici, dugogodišnji suradnici MGA te prva generacija žaknića, pa je za očekivati jedan emotivan susret kojim će se simbolično proslaviti spoj generacija. Očekuje se i dolazak akademika Josipa Bratulića.

Provoditelj jednotjedne ljetne državne škole učenja glagoljice, jedine takve vrste u Hrvatskoj, koja se održava u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje, a suorganizaciji Grada Buzeta, je Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" Buzet.

- Drago nam je da je glagoljska akademija opstala 25 godina i nadamo se da će iz godine u godinu i dalje rasti i obuhvatiti sve veći broj škola te se još intenzivnije povezati s lokalnom zajednicom tako da se i djeca Buzeštine, ne samo šestaši mogu prijaviti, sudjelovati i nastaviti tu tradiciju, istaknula je ravnateljica buzetske škole Jadranka Bartolić Muzica.

Mali žaknići raditi će u radionicama; literarno - scenskoj voditeljice Maje Stanković, povijesnoj čiji je voditelj Žarko Berić, freskoslikarskoj pod vodstvom Harija Vidovića, likovno - keramičarskoj voditeljice Zlate Tomljenović, novinarskoj Darije Škrinjar, likovnoj radionici glagoljice na svili Snježane Lovrinić, medijskoj Mateje Činko i produkcijskoj koju vodi grafički dizajner Bojan Đorđević.

Dva izleta i stručna predavanja

Za polaznike MGA organizirana su dva izleta Alejom Glagoljaša te Putovima glagoljice koje će voditi prof. dr. sc. Milan Mihaljević iz Staroslavenskog instituta.

Održat će se i Kantunići, edukativni kutci, predavanje Frana Para "Izum tiskarstva / glagoljsko tiskarstvo (predstavljanje replike Gutembergove preše)", a jedno od predavanja održat će i akademkinja Anica Nazor. Predstavit će se književnik Vlado Pernić. Održat će se i radionica za učenike Buzeštine koji će s Ročankama po tradicionalnoj recepturi cukerančića, raditi male glagoljančiće.

Predviđeno je i nekoliko predstava; Mistero Buff INK-a na otvorenju, San i mora, predstava knjižnice Pazin i DND-a Pazin, Aska i vuk, predstava OŠ Kralja Tomislava Zagreb. Mila Vila svaku će večer pripovijedati jednu starohrvatsku bajku, a za Glagolitic party zadužen je DJ Zokki.

Grad Buzet za slavljenički je saziv poklonio Maloj glagoljskoj akademiji pedeset novih ležajeva tako da će se žaknići udobnije odmarati. (G. ČALIĆ ŠVERKO)Podijeli: Facebook Twiter