U ponedjeljak žalbena rasprava u predmetu Gotovina-Markac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nešto više od godinu dana od izricanja nepravomocne presude kojom su generali Ante Gotovina i Mladen Markac proglašeni krivima i osudeni na 24, odnosno 18 godina zatvora za zlocine pocinjene tijekom i nakon Oluje, pred Medunarodnim sudom za ratne zlocine pocinjene na podrucju bivše Jugoslavije (ICTY) u ponedjeljak ce se održati žalbena rasprava.

Žalbeno je vijece u nalogu izdanom prošlog mjeseca pozvalo strane da se na usmenom rocištu usmjere na cetiri pitanja: je li prvostupanjsko vijece pogriješilo kad je u presudi utvrdilo pravilo od 200 metara od cilja za zakonitost topnickih pogodaka; kako bi se proglašenje toga zakljucka pogrešnim odrazilo na druge zakljucke o pogocima; može li zakljucak o nezakonitosti topnickih napada opstati ako padnu zakljucci vezani uz pravilo o 200 metara, te treba li zakljucak o postojanju udruženog zlocinackog pothvata ostati ako se utvrdi da nije bilo nezakonitih topnickih napada.



Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Markac 15. su travnja prošle godine osudeni na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog progona srpskih civila koji su živjeli na okupiranim podrucjima Hrvatske u vrijeme Oluje.

Proglašeni su krivima kao clanovi udruženog zlocinackog pothvata ciji je navodni cilj bio trajni progon srpskog stanovništva tijekom i nakon Oluje, vojno-redarstvene akcije u kojoj je osloboden hrvatski teritorij koji je dotad bio pod okupacijom pobunjenih hrvatskih Srba.

Izricanje pravomocne presude, prema kalendaru rada suda koji je koncem prošle godine objavio predsjednik suda, planirano je za kolovoz 2013. godine.


Podijeli: Facebook Twiter