U ponedjeljak u pulsku luku slijeće prvi hidroavion

Svojevremeno je hidroavion pristao uz ponton pulskog veslačkog kluba(arhiva)
Svojevremeno je hidroavion pristao uz ponton pulskog veslačkog kluba(arhiva)

U ponedjeljak, točno u podne, u pulsku luku sletjet će hidroavion švedske kompanije Grafair. Njime će se obaviti testno letenje iz talijanske luke Giulianova, između Ancone i Pescare, u pravcu Pule i natrag. Riječ je o dijelu EU-projekta Adri seaplanes koji nastoji postaviti najbolje temelje za stvaranje stabilne i stalne veze između luka Giulianova i Brindisi u Italiji, Bar u Crnoj Gori, Vlore u Albaniji, te Krfa u Grčkoj i Pule. Testnim letenjem procijenit će se isplativost ovog projekta te postaviti temelji za usklađivanje svih zakonskih uvjeta kako bi se mogli privući privatni partneri, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj Lučkoj upravi.

- Lučka uprava Pula jedan je od partnera koji je dobio sredstva Europske unije za realizaciju svog dijela projekta. Za postavljanje pontona u pulskom lučkom bazenu država traži lokacijsku dozvolu što je apsurdno. Sve su ostale zemlje jadranskog bazena postavile pontone, jedino mi to ne možemo učiniti jer nas birokracija koči. Ponton nije fiksni objekt i nije brod, te je suludo tražiti lokacijske dozvole za sve to. Unatoč tome, zatražili smo i tu dozvolu i sada čekamo što će nam zakonodavac odgovoriti, rekao je Donald de Gravisi, ravnatelj Lučke uprave.

V.d. županijskog pročelnika upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan rekao je da Lučka uprava Pula ima još projekata koji bi se mogli financirati iz europskih sredstava.

- Županija je pomogla Lučkoj upravi da aplicira za projekte i zatraži novac iz strukturnih fondova EU-a. To je učinjeno za pulski lukobran, i zajedno s resornim ministarstvima RH krenuli smo u realizaciju tog projekta. Slično je učinjeno i s ovim projektom za hidroavione, i mislim da će se cijela stvar ubrzo iskristalizirati, rekao je Otočan.

Voditelj komercijalnog poslovanja Lučke uprave Florijan Veneruzzo rekao je da hidroavion iz Italije ima dva tjedna probnih letenja.

- Probna letenja će se obavljati na svim relacijama projekta ne bi li se analizirala njegova isplativost i niz drugih aspekata. Za sada znamo da će u Pulu hidroavion sletjeti u ponedjeljak u podne te će za Italiju poletjeti u 14 sati. Isto će se dogoditi i u utorak. Ukrcaj i iskrcaj putnika dogodit će se na pontonu Veslačkog kluba Istra, istaknuo je Veneruzzo. (C. B. GALIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter