U ponedjeljak u ponoć istječe rok za kandidature

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ponedjeljak do ponoći, rok je do kojega se Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) mogu predati kandidature za parlamentarne izbore, a sudeći po najavama, u DIP-u će u ponedjeljak biti poprilična gužva.

Svoj dolazak i predaju kandidatura DIP-u su najavile dvije najveće koalicije, SDP-ova Hrvatska raste i HDZ-ova Domoljubna koalicija, prva će to učiniti prijepodne, druga poslijepodne.

DIP-u se, uz njih, najavilo još desetak političkih subjekata, stranaka, koalicija, udruga. Najkasnije se, u 23,55 sati, najavio bivši laburist Branko Vukšić koji sada na izbore ide samostalno pa predaje nezavisnu listu.

DIP je proteklih dana pozivao da se s predajom kandidatura ne čeka zadnji trenutak, kako se u zgradi Hrvatskog sabora, gdje se predaju, ne bi stvorile nepotrebne gužve.

"Donese li netko kandidaturu u ponedjeljak u 23, 59 naravno da ćemo je zaprimiti i obrađivati je iza ponoći, no moramo je zaprimiti prije 24 sata", poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić Križanić.

Uz najavljene, u DIP će doći i nenajavljeni podnositelji kandidatura, pa bi raspored predaje u konačnici mogao biti prilično zgnusnut.

Kandidature se, inače, mogu podnositi od 6. listopada, a zaključno sa nedjeljom pristiglo ih je 27.  Najviše listi, šest, za sada je istaknuto za 2. izbornu jedinicu koja obuhvaća istok Zagreba i Zagrebačke županije, Bjelovarsku i Koprivničko-križevačku županiju. Poprilično je zanimanje i za izbor osam zastupnika nacionalnih manjina, pristiglo je 13 kandidatura. Ipak, konačan broj kandidatura znat će se tek iza ponoći, 19. prosinca.

Nakon što istekne rok za kandidiranje, slijedi provjera kandidatura i objava zbirnih listi, čime kreće službena izborna promidžba, traje do ponoći, 6. studenoga.

DIP za objavu zbirnih listi ima rok do ponoći 21. listopada, no moguće je da to učini i prije.

Parlamentarni izbori 8. studenoga, osmi su po redu i prvi parlamentarni izbori od stjecanja neovisnosti na kojima će birači moći koristiti preferirani glas, dakle na listi za koju budu glasovali moći će zaokružiti i kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju. U deset izbornih jedinica birat će se po 14 zastupnika, "dijaspora", odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj birat će tri u posebnoj, XI.  jedinici, dok će osam zastupnika birati pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, XII. izbornoj jedinici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter