U ponedjeljak u Gračišću 24. izložba vina

Organizatori 24. izložbe vina u Gračišću na konferenciji za novinare (Davor ŠIŠOVIĆ)
Organizatori 24. izložbe vina u Gračišću na konferenciji za novinare (Davor ŠIŠOVIĆ)

"Predstoji nam još jedna rekordna izložba, vjerojatno i po broju uzoraka koji će biti ponuđeni na kušanje, ali svakako po broju osvojenih priznanja za kvalitetu", rekao je gračaški načelnik Ivan Mijandrušić najavljujući na konferenciji za novinare 24. Izložbu vina u Gračišću koja će se tradicionalno održati na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja.

Od 252 uzorka vina predana na ocjenjivanje zlatnom medaljom nagrađena su 42 vina, srebrnom medaljom je nagrađeno čak 99 vina, a brončanom 47 vina. Najbolje ocjene odnosno šampionske titule sa ovogodišnje će gračaške izložbe ponijeti OPG Matije Bernobića za najbolje ocijenjeno bijelo vino, njegovu malvaziju San Marco iz berbe 2016., te Klaudio Tomaz za svoj merlot Silente iz 2015., koji je dobio najbolje ocjene u kategoriji crnih vina.

Mijandrušić je podsjetio da je gračaška izložba vina lani nagrađena županijskom turističkom nagradom Zlatna koza, a ove se godine općini Gračišće prvi put kao suorganizator pridružila Turistička zajednica središnje Istre.

Gračaški donačelnik Damir Baćac detaljnije je predstavio program izložbe, koja se na uskrsni ponedjeljak svečano otvara u 11 sati, a 17 vinskih konoba bit će otvoreno sve do 19 sati. U 15 vinskih konoba raspoređenih duž drevnih gračaških ulica i trgova bit će ponuđeno na kušanje 252 vina (ukupno je pripremljeno oko 5.000 butelja!) koja su bila na ocjenjivanju, a u posebnoj konobi svoja će vina ponuditi gosti, vinari iz s Gračišćem zbratimljene slovenske općine Mokronog-Trebelno, zatim iz Sv. Ivana Zeline, te iz Mađarske. Ovogodišnja novost je tematska konoba u Katininoj kući, nazvana "Vinari Gračišća" u kojoj će se sa svim svojim vinima, ne samo onima s ocjenjivanja, predstaviti sedam vinarija koje su dosad bile najvjernije gračaškoj izložbi: Bažon, Anđelini, Giancarlo Zigante, Gortan, Bernobić, Adriano Černeka i Zdravko Černeha.

Ulaz na gračašku izložbu vina plaćat će se 70 kuna s čašom odnosno 40 kuna bez čaše, a za konobu "Vinari Gračišća" trebat će kupiti još i bon od pet kuna za jedan decilitar vina. Podrazumijeva se da će izložbu vina pratiti i odgovarajuća gastronomska i sajamska ponuda, a tijekom dana atmosferu će na gračaškim ulicama podizati narodni svirači. Za 16 sati zakazana je svečana dodjela priznanja nagrađenim vinarima, a nakon zatvaranja konoba u 19 sati slijedi večernji glazbeno-zabavni program u kome će najprije nastupiti Ribalta band, a zatim od 21 sat Night express. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter