U ponedjeljak skup protiv "Brijuni rivijere"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dijeleci besplatne primjerke novog cetvrtog broja novina "Otvoreni Muzil" i raspravljajuci s okupljenim gradanima o spornom projektu "Brijuni rivijera" te aktualnim namjerama lokalnih županijskih vlasti, u nedjelju je u pulskoj Galeriji Makina Gradanska inicijativa za Muzil "Volim Pulu" pozvala sve zainteresirane stanovnike Istre da se okupe u ponedjeljak u 16.30 ispred Skupštine Istarske županije u Pazinu (Spomen dom).

Razlog poziva na prosvjedno, mirno okupljanje je taj što ce se pred županijskim vijecnicima u 17 sati na izglasavanju naci "Prijedlog Ugovora o provedbi razvojnog programa 'Brijuni rivijera' na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otok Sv. Katarina-Monumenti". Clanovi Inicijative ovim prosvjednim skupom traže od Istarske županije da ne potpiše, po njima, štetan ugovor koji se donosi bez prethodnog upoznavanja javnosti, gotovo u tajnosti, na izvanrednoj sjednici. Inicijativa osporava cijeli projekt "Brijuni rivijera" koji samo na jednoj djelatnosti, elitnom turizmu i golfu, namjerava ogroman javni prostor prepustiti u ruke privatnom investitoru na pola stoljeca, a da u planiranju nisu ukljuceni gradani Istre.

- Tim gore je što se predloženi ugovor potpisuje prije nego što su izradeni detaljni prostorni planovi koji bi trebali osluškivati potrebe lokalnih stanovnika. Ne zna se niti koja ce biti društvena korist projekta, dok se istovremeno iz ugovora išcitava da ce najvjerojatnije lokalna zajednica snositi troškove gradnje infrastrukture sve do spomenutih lokacija. K tome, profit od naknada odlazit ce iskljucivo u turisticko-ugostiteljske svrhe, a ne primjerice za jedinu istarsku bolnicu u Puli, naglasili su clanovi Inicijative.

Protiv ugovora o "Brijuni rivijeri" ustale su i glavne cehovske arhitektonske organizacije u Hrvatskoj: Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Društvo arhitekata Istre (DAI) koji su predsjedniku Županijske skupštine, svim vijecnicima i medijima uputili dopis u kojem obrazlažu zbog cega spomenuti ugovor smatraju neprihvatljivim.

- Neargumentiranim procjenjujemo predložena podrucja obuhvata pojedinih lokaliteta buduci da nisu utemeljena na prethodnim strucnim analizama i procjenama lokalnih potreba. Nedovoljnom smatramo i argumentaciju žurnosti raspisa ovih natjecaja s jedinim argumentom "unapredenja" ugostiteljsko-turistickih sadržaja, kojim bi se otvorila nova mogucnost za zapošljavanja. Prostorne koncepcije zamišljene kao zasebni dijelovi grada u svijetu su prevazideni modeli koji su dokazano nefunkcionalni i financijski poražavajuci, kazao je na skupu Dino Krizmanic, clan Predsjedništva DAI-ja te je napomenuo da ce i Komora arhitekata Hrvatske takoder potpisati njihov službeni dopis. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter