U ponedjeljak se otvara Dvorana Nella Milottija

Nello Milotti (Arhiva GI)
Nello Milotti (Arhiva GI)

U ponedjeljak točno u 12 sati, na Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile svečano će se otvoriti Dvorana Nella Milottija, a uslijediti će koncert "Milottijeve note" na kojemu će, uz muzikološki uvod Nikole Lovrinića, djela ovog istarskog skladatelja izvoditi Elda Krajcar Percan, Jadranka Celić Bernaz, Aleksandra Golojka, Cvetan Pelčić, Milan Grbić, zbor pulske Osnovne glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova te Akademski mješoviti zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Inauguracija dvorane i prigodni koncert sastavni su dio manifestacije Milottijevi dani 2013.

Sama dvorana jedna je od predavaonica spomenutog Odjela u kojoj će se prikupljati, čuvati i istraživati Milottijeva ostavština, ali u njoj će se, kako nam je potvrđeno, i dalje studentima predavati pojedini kolegiji, poput Metodike glazbene kulture te Glazbenog pisma i sviranja.

- Zamišljeno je da se u toj dvorani sakupi sva njegova glazbena građa; rukopisi, autografi, preslike, skenovi. Milotti je tijekom svog života poklanjao rukopise jer je želio da se njegova glazba izvodi, odnosno pisao je upravo za osobe ili sastave kojima je tu partituru uručio. Jedan dio partitura za života je dao na čuvanje Arhivu Hrvatske radiotelevizije, a jedan se čuva u Državnom arhivu u Pazinu. Zato pozivamo sve koji u privatni arhivima čuvaju Milottijevu građu (note, pisma, fotografije) da nam se jave i dostave građu radi evidentiranja i popisivanja, a s krajnjim ciljem objave monografije skladatelja, rekla je dr. Ivana Paula Gortan-Carlin, viša asistentica na Odjelu za odgojne i obrazovne znanosti te predsjednica Katedre Čakavskog sabora za glazbu - Novigrad.

- Muzika je najstariji jezik, jezik ptica. Milottijeva glazba dostupna je svima; i djeci i starijima, i Amerikancima i Kinezima, kazao je dr. Fulvio Šuran, v.d. pročelnika Odjela za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Aleksandra Golojka, akademska glazbenica i koordinatorica Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, izrazila je zadovoljstvo što je poštovanje prema maestru Milottiju ujedinilo snage relevantnih glazbenih institucija, posebno izdvojivši Mjesni odbor Gregovica, kao spiritus movens cijelog projekta Milottijevi dani. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter