U ponedjeljak Pulom počinje voziti turistički autobus


Od ponedjeljka Pulom počinje voziti turistički autobus na kat, takozvani double-decker, koji će goste voziti od početne stanice ispred Arene preko Stoje do šetališta Lungomare i Verudele pa natrag Verudom i centrom grada ponovno do Arene. Prepoznatljiv crveni autobus s iscrtanim motivima grada danas je stigao u Pulu i tim smo povodom porazgovarali s Lorenom Boljunčić iz tvrtke Idea Istra, čija je ovo i inicijativa, realizirana u suradnji s Pulaprometom.

Kako doznajemo od Boljunčić, autobus je u naš grad stigao iz Zadra gdje ova turistička usluga nažalost nije zaživjela. Na pitanje zašto odgovara da je tamo turistima bila pružena samo vožnja autobusom i tekst na letku o znamenitostima koji su sami morali pratiti, dok će se u Puli nuditi kompletna usluga koja je jedinstvena u Hrvatskoj.

- Puno smo uložili u audiosustav. Turisti će, naime, prilikom jednosatne panoramske vožnje dobiti jednokratne slušalice, ukopčati se na sustav i moći slušati tekst o povijesti Pule, njenim znamenitostima, ali i suvremenoj Puli, i to na čak 11 jezika, pojašnjava Boljunčić te dodaje da na kat autobusa mogu stati 52 putnika, a dolje njih 20.

Kaže da im je, osim Pulaprometa, njihov glavni partner Arenaturist na čijim će se recepcijama hotela i kampova moći kupovati karte za turistički obilazak autobusom, a koje traju 24 sata te koštaju 75 kuna, odnosno deset eura. Djeca do 12 godina u pratnji roditelja kartu neće plaćati. Boljunčić navodi da surađuju i s pulskom Turističkom zajednicom, Arheološkim muzejom, Udrugom turističkih vodiča, a nada se i suradnji s turističkima agencijama koje je i ovom putem pozvala da svojim gostima ponude ovaj sasvim novi turistički proizvod.

Direktor Pulaprometa Igor Škatar naveo je da se ova usluga ne kosi s onom koju oni pružaju, da oni u ovakvu investiciju nisu mogli ići sami, cilj im je bio da grad dobije novu turističku uslugu, a turistima se pruži jedna šira, nova slika grada. Cijeli je projekt podržao i Grad Pula koji je izdao odobrenje da bi se ovakva vožnja uopće mogla odvijati gradskim ulicama, a zbog koje su i uklonjeni visoki ležeći policajci na Lungomareu.

Autobus u obilazak kreće ispred Arene, i to u 9, 10, 11, 12 i 13.15 sati prijepodne te u 16, 17, 18 i 19 sati poslijepodne. Obilazak traje oko 50 minuta, a stanice su: Arena, Mornarička crkva, Valkane, Zlatne stijene, Verudela i pulsko sveučilište. Putnike će voziti prema Punti, Splitskom ulicom radi razgleda hotela Rivijere i rivom. Bude li prohodna, ići će do bulevara, ako ne Ulicom sv. Ivana, Giardinima, pored Doma hrvatskih branitelja do bulevara. Potom će se usmjeravati na Stoju, proći će kod Mornaričke crkve, Mornaričkog groblja, dalje šetnicom Lungomare, pored hotela Pule prema stadionu Uljanika i Ulicom Veruda do Verudele. Tu će se ponovno moći iskrcati i krenuti u razgledavanje Aquariuma. Povratak je Radićevom i Nazorovom ulicom do Trga Republike gdje će putnici moći vidjeti  zgradu tržnice te sveučilišta. Povratak je preko Zagrebačke ulice i Giardina do Arene.

Za vikend promotivna vožnja za Puljane

Boljunčić je pozvala sve Puljane da u subotu i nedjelju dođu na besplatnu promotivnu vožnju autobusom. Pritom trebaju samo pokazati osobnu. Vožnje će se odvijati po uobičajenom redu autobusa - dakle pet polazaka prije podne i četiri poslijepodne. Nakon vikenda, koji je rezerviran za domaćine, prve ture za turiste počinju u ponedjeljak. (B. PETROVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter