U ponedjeljak počinje uređenje Trga kralja Tomislava

Najveća zapuštena površina vodi do brojnih sadržaja
Najveća zapuštena površina vodi do brojnih sadržaja

Nakon pola stoljeća zapuštenosti, brojnih lokvi i oblaka prašine, u ponedjeljak konačno počinje uređenje jedne od najzapuštenijih gradskih površina Trga kralja Tomislava. Zapuštena površina između tržnice na Verudi i Doma sportova Mate Parlov godinama je bila predmet rasprava i ogorčenosti Puljana koji gravitiraju brojnim važnim sadržajima u okruženju. Sada je konačno stigao početak radova koji bi trebali trg pretvoriti u moderno uređenu i oblikovanu cjelinu.

Estetsko i funkcionalno oblikovanje

- Nakon uspješno okončanog postupka javne nabave za izvođenje radova na uređenju Trga kralja Tomislava na Verudi s rekonstrukcijom dijela Palladiove ulice s infrastrukturom, rekonstrukcijom vodovodne mreže i rekonstrukcijom mješovite kanalizacijske mreže, u ponedjeljak se u posao se uvodi izvođač radova, zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Dulex d.o.o. Ludbreg. Prije samog uvođenja u posao tijekom ovog tjedna započet će se s pripremnim radnjama, odnosno postavom signalizacije za potrebe gradilišta, najavili su iz Grada Pule.

Valjana ponuda zajednice ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Dulex d.o.o. Ludbreg bila je jedina pristigla ponuda na otvoreni javni poziv, a nakon što je potvrđena njena pravovaljanost donesena je odluka o odabiru izvođača s kojim je sklopljen okvirni sporazum za izvođenje radova i potpisan ugovor. Riječ je, inače, o zajedničkoj nabavi Grada Pule, Vodovod Pula d.o.o. i Pragrande d.o.o.

- Iznimno sam zadovoljan što nakon opsežnih i detaljnih priprema krećemo s uređenjem Trga kralja Tomislava. Riječ je o jednom velikom i značajnom projektu kojim ćemo stanovnicima Verude osigurati da uživaju u moderno uređenom trgu sa svim popratnim sadržajima, u potpunosti opremljenom komunalnom infrastrukturom i prilazima. Izgradit ćemo dječje igralište, krajobrazno urediti površinu trga s fontanom, osigurati oko 100-tinjak parkirnih mjesta na trgu i u Palladiovoj ulici, te ga estetski i funkcionalno oblikovati kako bi postao oaza okupljanja stanovnika Verude i šire okolice, kazao je gradonačelnik Boris Miletić.

Projekt od 24,2 milijuna kuna

Uređenje Trga kralja Tomislava, prema glavnom projektu, za koji je ishodovana građevinska dozvola, te izrađenom izvedbenom projektu, obuhvaćaju parterno i krajobrazno uređenje površine trga s pratećim sadržajima, izgradnju parkirališta s pripadajućim pristupima, odvodnju oborinskih voda trga s kišnim vrtovima, prelaganje plinske mreže, izvođenje elektroinstalacije s javnom rasvjetom te izgradnju elektroničke komunikacijske infrastrukture. Osim toga, rekonstruirat će se prometne površine u Palladiovoj ulici, izgraditi oborinska odvodnja, javna rasvjeta, elektronička komunikacijska infrastruktura te će se rekonstruirati vodovodna i kanalizacijska mreža u Palladiovoj ulici i na području trga. Radovi će trajati sedam mjeseci, a ukupna vrijednost investicije iznosi 24,2 milijuna kuna s PDV-om. Prilikom izvođenja radova bit će ograničen pristup određenim zonama pa se do ljeta građani pozivaju na strpljenje.

Riječ je o prvoj fazi uređenja Trga kralja Tomislava na Verudi prema idejnom rješenju Studija BF. Uređenje Trga kralja Tomislava najveći je ovogodišnji zahvat u Puli, pogotovo računajući i rekonstrukciju Palladiove ulica, koja je pristup prema Domu zdravlja Veruda, ljekarni i "stražnjem prilazu" Trga kralja Tomislava.

Evidentno je, dakle, da će do ljetne sezone Verudeži konačno dobiti uređen trg sa svim popratnim sadržajima. U prvoj fazi koja počinje, dakle, u ponedjeljak kroz parterno uređenje izgradit će se parkirališta, a gradska uprava ranije je naglasila da parkirna mjesta neće biti pod naplatom. Dječje igralište i čak 8.600 četvornih metara uređene površine samo će dodatno oplemeniti trg.

Uređenje i sadašnje zelene tržnice

U drugoj fazi uređenja trga - tek kada se osiguraju financijska sredstva, odnosno kada to proračunske mogućnosti dozvole - trebala bi se izgraditi zgrada tržnice i zgrada mjesnog odbora. Za sada je gradska uprava najavila da će se do tada dijelom urediti i sadašnja zelena tržnica na Verudi. Gradsko poduzeće Tržnica pripremit će idejno rješenje uređenja koje će se, prema najavama gradske uprave, realizirati u očekivanju druge faze projekta. To podrazumijeva manje zahvate kao što su novo opločenje ili nabavka novih nadstrešnica i štandova, kako bi i taj dio bio uređen u skladu s ostalim prostorom. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter