U ponedjeljak počinje treći krug fiskalizacije

U sustav fiskalizacije ulaze i ribarnice (M. ANGELINI)
U sustav fiskalizacije ulaze i ribarnice (M. ANGELINI)

U ponedjeljak, 1. srpnja, počinje treći krug fiskalizacije koji obuhvaća male obrtnike koji paušalno plaćaju porez na dohodak, poput frizera, krojača i postolara.

Iako su se do posljednjeg trena nadali da će biti izuzeti, u sustav fiskalizacije ulaze i prodavači na zelenim tržnicama, uključujući ribarnice te mesnice i druge objekte u sklopu tržnica. Izuzetak su vlasnici tzv. OPG-ova (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) koji prodaju vlastitu robu. Oni koji pak nude i tuđu robu, moraju uvesti fiskalnu blagajnu.

Prvi krug fiskalizacije počeo je 1. siječnja ove godine, kada su u sustav ušle velike i srednje tvrtke te svi oni koji su kao osnovnu ili sporednu djelatnost prijavili ugostiteljstvo i turizam. U drugom krugu, 1. travnja, u sustav su ušli trgovci, automehaničari te slobodna zanimanja, široka kategorija u koju, među ostalima, spadaju odvjetnici, novinari, arhitekti, umjetnici i prevoditelji.

Iako su svi oni strahovali, najavljujući da će ih fiskalizacija dotući, u konačnici su se prilagodili novom sustavu, a masovnog zatvaranja objekata ipak nije bilo.

Usto, zadovoljni su i u Ministarstvu financija, gdje su, kada je o ugostiteljima riječ, zabilježili čak 34 posto bolju naplatu poreza u odnosu na razdoblje prije fiskalizacije.

Ministarstvo financija na svojoj je web stranici istaknulo obavijest u kojoj se decidirano navodi da su iz sustava fiskalizacije izuzeti proizvođači vlastitih poljoprivrednih proizvoda i vlasnici OPG-ova koji vlastite proizvode prodaju u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Riba iz vlastitog uzgoja također ne podliježe fiskalizaciji, dok se u slučaju bilo koje druge prodaje ili preprodaje mora izdati račun. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter