U ponedjeljak počinje rekonstrukcija uspona za stari Labin

Vesna Ivanović Ocvirk, Anamarija Brhanić i Marija Nedveš
Vesna Ivanović Ocvirk, Anamarija Brhanić i Marija Nedveš

U trilju crkvice sv. Matije Tješiteljice jučer je održana tradicionalna mjesečna konferencija na otvorenom gradonačelnika Valtera Glavičića i njegovih zamjenika Federike Mohorović Čekada i Zorana Rajkovića. Glavičić je najavio početak velike rekonstrukcije ceste za Stari grad, točnije Ulice Aldo Negri. Već sljedeći ponedjeljak Županijska uprava za ceste započet će radove, a riječ je o izvanrednom održavanju kolnika na usponu za starogradsku jezgru.

Promet obilaznim pravcem

- Cesta je dijelom renovirana proljetos, kad su obnovljeni i nanovo asfaltirani nogostupi te izmijenjene cijevi za odvodnju i električne instalacije. Sada preostaju opsežni radovi, prvo na micanju kockica, zatim priprema betonske podloge te nanovo slaganje kockica. Građani s pravom već dulji niz godine negoduju zbog lošeg stanja spomenute prometnice i s nestrpljenjem čekaju početak radova, naravno i njihov završetak, kad će dobiti novu i kvalitetnu cestu. Razgovarali smo i s privatnicima koji imaju obrte i objekte u starom gradu, i oni su itekako za to da se ovaj dio gradske ceste konačno preuredi i rekonstruira, rekao je Glavičić.

Završetak radova planiran je za kraj godine, a za čitavo vrijeme izvođenja cesta će u cijelosti biti zatvorena za kolni promet. Za to vrijeme koristit će se obilazni pravac u oba smjera od Podlabina do Starog grada preko Kapelice, Salakovci i Kranjci. Glavičić je upoznao javnost i s činjenicom da Županijska uprava za ceste širi koridor ceste na pojedinim kritičnim točkama navedenog obilaznog pravca kako bi se tijekom njegova korištenja osiguralo nesmetano odvijanje prometa u oba pravca. Zamolio je građane za razumijevanje i prilagodbu te poštivanje nove prometne signalizacije, koja će usmjeravati na obilazni pravac.

- Radi prilagođavanja potrebama građana, gradska uprava će za vrijeme trajanja radova imati privremeni dislocirani ured prijemne pisarnice na adresi Rudarska 1 (bivša zgrada IUR-a). Radno vrijeme pisarnice bit će od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati, istaknuo je gradonačelnik. Nadalje je obznanio kako radovi na dvorani sportskog centra "Franko Mileta" teku prema planu. Do kraja tjedna treba biti dovršeno postavljanje parketa, postavljaju se i pločice te sanitarije. Idući tjedan na red dolaze teleskopske tribine i stolice, a izvana se upravo obnavlja fasada i uređuje okoliš. Tehnički pregled se očekuje 16. listopada, a svečano otvorenje dvorane 25. listopada.

Federika Mohorović Čekada istaknula je da je tijekom idućeg tjedna planirano pokretanje postupka nabave za proširenje dječjeg vrtića "Gloria" te se izvođenje radova očekuje u periodu od početka studenog do kraja prosinca ove godine. Paralelno je u tijeku i postupak za ishodovanje građevinske dozvole.

Proširenje vrtića

- Početkom 2018. godine, nakon zimskih praznika, vrtić bi primio djecu koja nisu upisana u redovnom upisnom roku. Prvi tjedan u listopadu obilježava se Dječji tjedan pa su povodom toga učenici osnovnih škola posjetili gradsku upravu i upoznali se s radom upravnih odjela, posjetili su gradonačelnikov ured, a održana im je i prezentacija o temeljnim obilježjima grada te su svi zajedno simulirali sjednicu Gradskog vijeća na kojoj su učenici postavljali pitanja gradonačelniku, istaknula je Mohorović Čekada.

(Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter