U ponedjeljak nastavak pregovora o KU-u u zdravstvu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema još dogovora između sindikata i Ministarstva zdravlja o plaćanju prekovremenog rada, dežurstva i pripravnosti u zdravstvu, pa se kolektivni pregovori nastavljaju i u ponedjeljak, kada bi Hrvatski liječnički sindikat trebao donijeti odluku o obustavi liječničkog štrajka ili o nastavku sindikalnih akcija.

Unatoč najavama s obje strane da će pregovori ovoga tjedna biti gotovi, to se ni danas nije dogodilo.

Po riječima predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića, "u pitanju nije bila Vladina strana, već su disonantni tonovi dolazili od strane drugog sindikata".

U tijeku je treće čitanje teksta novog kolektivnog ugovora, ponovno se sastajemo u ponedjeljak u 10 sati, rekao je Babić novinarima nakon današnjih pregovora te poručio da je sada "jasno kakve su čije pozicije i tko se kako ponaša".

Babić je ponovio da izračuni pokazuju da bi se liječnicima, na temelju prijedloga njegova sindikata, trebalo dodatno isplatiti ukupno 70 milijuna kuna neto. Riječ je, kaže, o plaćanju prekovremenog rada u skladu sa zakonom.

Upitan za razloge "disonantnih tonova", predsjednik HLS-a kaže da neki ne mogu prihvatiti činjenicu da je sada radno zakonodavstvo precizno, da su uvedeni europski standardi i da se ne može pod sivu zonu podvoditi prekovremeni rad liječnika.

- Mi možemo i pristati na potplaćenost, ali nikako i na poniženost, poručio je Babić.

Dodao je da liječnički sindikat pristaje na dosadašnju cijenu redovitog rada, dok "drugi sindikat traži da se cijena redovitog rada poveća".

S podacima kojima raspolaže u ponedjeljak će izići pred članove svoga sindikata te će, kaže, oni donijeti odluku hoće li se prekinuti jednoipolmjesečni štrajk bolničkih liječnika ili će se poduzeti nove sindikalne akcije.

- Osobno mislim, ako bude dobre volje, da se sva preostala otvorena pitanja mogu dogovoriti u ponedjeljak ujutro u sat vremena prije izvanredne skupštine našeg sindikata, ističe Babić.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak također je potvrdila da nikako ne mogu definirati članke budućeg kolektivnog ugovora koji se odnose na dežurstva, pripravnost i uvjete rada.

- Dok se to ne iskristalizira i dok se ne bude znalo koliko to stoji, ništa od potpisivanja novog ugovora, rekla je Prašnjak koja sumnja da će to biti gotovo i u ponedjeljak.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek ponovila je da je riječ o kolektivnom ugovoru za svih 72.000 zaposlenih u zdravstvu.

Govoreći o nesuglasicama među sindikatima, Avberšek tvrdi da predsjednik liječničkog sinikata "želi da se dežurstvo, koje ulazi u redoviti fond sati, liječnicima plaća drugačije nego svim drugim radnicima u zdravstvu".

Vezano uz plaćanja pripravnosti, novinarima je rekla da joj nije jasno "dokle će ova zemlja tolerirati da se čak i nerad plaća". Ustvrdila je da se institut pripravnosti dosad često zloupotrebljavao te da nitko nije kontrolirao izvršenje rada tijekom pripravnosti.

Babić je, kaže, ljut jer ona ne pristaje da se "ovako jedan komplicirani akt, kakav je kolektivni ugovor, sastavi prema njegovim pravilima".

- On misli da smo mi zblesani pa ćemo pristati na njegove uvjete, kaže Avberšek koja ponovno poručuje da ju se ne može ucjenjivati štrajkom, jer štrajk, po njezinu tumačenju, nema veze s pregovorima o novom kolektivnom ugovoru.

Ističe i da ministar zdravlja Rajko Ostojić ni danas još u cijelosti nije iznio očitovanje Ministarstva o spornim točkama kolektivnog ugovora vezanim uz materijalna pitanja.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić samo je kratko komentirao nastavak pregovora rekavši da "misli da su pregovori pri samom kraju". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter