U ponedjeljak krece prodaja dionica Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajkovic u utorak je objavio poziv na kupnju 84,24 posto kapitala pulskog brodogradevnog holdinga u vlasništvu države. Najavio je da ce od ponedjeljka 16. do cetvrtka 26. srpnja trajati upis, odnosno kupnja dionica.

Najveca je novost u tom pozivu da je navedeno ogranicenje od 5.000 dionica, koliko ce svaki potencijalni dionicar moci kupiti. Do sada se u razgovorima navodilo ogranicenje od 500 dionica po jednom paketu te dodatni paket nedefiniranog ogranicenja.

Ostale objavljene pojedinosti poznate su od ranije. Cijena po dionici je 51,23 kune, ali se ona umanjuje za dva popusta. Svaki radnik ima pravo na popust od 20 posto, odnosno 10,24 kune po dionici, te dodatni postotni bod (pet lipa) za svaku godinu radnog staža provedenu u Uljaniku ili povezanim tvrtkama. Dakle, onaj tko je u arsenalu odradio 40 godina, svaku dionicu ce moci kupiti po 20,49 kuna, odnosno po 40,47 kuna ako je zaposlen godinu dana.

Ti uvjeti vrijede za sve sadašnje i bivše radnike tvrtki iz grupe Uljanik: Brodogradilište, Strojogradnja, Proizvodnja opreme, IRI, Zajednicki poslovi, Financije, Standard, USCS, AKS, Brodo OPUS i bivši OPUS. Radnici ce dionice moci upisati i kupiti u prostorijama Uljanika u Vodnjanu (Željeznicka 23) i Puli (Besenghijeva 1 i Flaciusova 1), a bivši radnici samo na potonjoj adresi.

U pozivu je Brajkovic objavio da ce ugovori o kupnji dionica stupiti na snagu samo ukoliko se proda 873.016 dionica, što predstavlja 39,04 posto ukupnog kapitala društva. Ako pretpostavimo da ce prosjecan dionicar imati 35 posto popusta na dionice (15 godina staža), svaku ce dionicu, u prosjeku, platiti 33,3 kune. Odnosno, u našoj pretpostavljenoj kalkulaciji, privatizacija ce uspjeti ukoliko potencijalni dionicari ulože 29,07 milijuna kuna.

S obzirom na to da Uljanik ima 2.674 radnika, ispada da bi svaki od njih trebao kupiti bar 327 dionica za 10.871 kunu, što odgovara iznosu dvije prosjecne neto place. Vjerojatno se dio radnika nece odazvati privatizaciji, ali se ocekuje ukljucenje dijela bivših radnika te je moguce da ce neki direktori tvrtki iz sastava Uljanika s mnogo godina staža (od 30 do 40) vjerojatno kupiti maksimalno dozvoljenu kolicinu od 5.000 dionica, koje ce platiti od 102.460 do 128.075 kuna. Ne ocekuje se da ce radnici koji su nedavno zaposleni u Uljaniku kupiti svih 5.000 dionica jer ce u njihovom slucaju taj paket koštati 202.350 kuna. (P. GREGOROVIC, snimio D. ŠTIFANIC)

Interes za paket od 500 dionica

Stariji radnici s kojima smo jucer razgovarali na izlasku iz Uljanika istaknuli su da ce pristupiti privatizaciji. Medu njima je i Goran Babec, koji nam je, kao i ostali njegovi kolege, rekao da ce kupit paket od 500 dionica. Jednak odgovor nam je ponudio i Nedžad Sulic, koji je zakljucio: "Kad ti daju dionice po povoljnim uvjetima, nemaš što misliti."

 


Podijeli: Facebook Twiter