U ponedjeljak će se čistiti kanali oborinske odvodnje

Dvije specijalizirane cisterne čistit će kanal i usisavati nakupljeni talog (Arhiva GI)
Dvije specijalizirane cisterne čistit će kanal i usisavati nakupljeni talog (Arhiva GI)

U ponedjeljak počinje čišćenje glavnih kanala oborinske odvodnje u Puli koji čine sustav kanala Pragrande. No, prije nego što se očisti dio glavnog kanala Pragrande, koji se proteže od kazališta ispod Doma hrvatskih branitelja te duž Dobriline ulice, čistit će se kanali u ulicama Sergijevaca i Anticovoj.

Radovi će se obavljati pomoću dvije specijalizirane cisterne koje će pod pritiskom čistiti kanal i usisavati nakupljeni talog nastao uslijed bujica.

- Čišćenje kanala odrađivat će se u noćnim satima pa se ispričavamo građanima i molimo ih za razumijevanje zbog buke i neugodnih mirisa. Sada je najpogodnije vrijeme za čišćenje kanala, jer je najmanji utjecaj plime i oseke, a radovi će se izvoditi od 21 do 5 ili 6 sati. Tehnologija kojom se izvodi čišćenje ne ugrožava nikoga, najavio je radove Igor Stari, direktor Herculanee.

Dodaje da čišćenje neće riješiti problem s poplavama za jakih kiša, ali će poboljšati kapacitete zidanih pomoćnih kanala, pogotovo u vrijeme pljuska.

Uz čišćenje glavnih kanala odvodnje u centru grada nastavlja se i izgradnja obalnog kolektora duž rive i u Flaciusovoj ulici. Do sada je na rivi izgrađeno već 82 posto zaštitne građevinske jame te je položeno 260 metara cijevi, odnosno 41 posto obalnog kolektora. Do kraja godine planira se u potpunosti izgraditi zaštita jame duž rive.

Pritom direktor Herculanee najavljuje da će za dva-tri tjedna započeti radovi na nogostupu, u koji će se ugraditi energetski kanal sa svom ostalom komunalnom infrastrukturom.

- Do sada je potrošeno 30 milijuna kuna, od ukupno 45,3 milijuna, odnosno, 70 posto predviđenog iznosa. Kao što se vidi, radovi napreduju jako dobro i čak se razmatra njihovo dodatno ubrzavanje i skraćivanje roka da bi projekt bio gotov prije ljetne sezone, zaključuje Stari. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter