U pomerskom ACI-ju od ove sezone i mali bazen za goste

Dovršetak svih radova se planira za početak srpnja (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Dovršetak svih radova se planira za početak srpnja (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Iako ACI marina Pomer još uvijek liči na gradilište, a radovi na kompletnoj rekonstrukciji su u punom mahu, kako doznajemo, sve bi trebalo biti gotovo pred službeni početak turističke sezone, do konca lipnja. Već sada se naziru prve konture novog modernog izgleda marine čija je obnova i kompletna rekonstrukcija započela još u siječnju 2015. godine. U prvoj fazi obnovljena je i moderno opremljena zgrada recepcije koja je sada već u funkciji, a prilikom obilaska marine, uvjerili smo se da su nautičari već stigli i to mahom Nijemci i Austrijanci koji pripremaju brodice za ljetnu sezonu.

Dovršava se zgrada novog restorana

Direktorica korporativnih komunikacija i marketinga ACI-ja Gracia Krainer potvrdila je da radovi čija ukupna vrijednost iznosi oko 30 milijuna kuna, idu prema planu. Po njenim riječima, dovršena je rekonstrukcija pomorskog dijela marine kao i radovi vezani uz infrastrukturu. Konkretno, obnovljen je betonska šetnica uz obalu, obavljeni su vodovodni zahvati, nabavljena je urbana oprema, okončana je instalacija vanjske rasvjete i rasvjete gatova, kao i sustav odvodnje oborinskih voda. Infrastrukturni radovi obuhvatili su i izgradnju kolnog ulaza sa novim sustavom kontrole ulaza te izgradnju pročistača otpadnih voda na pralištu brodova.

- Dovršena je i rekonstrukcija zgrade recepcije kao i montažne zgrade garaže i spremišta za goste. U fazi dovršavanja je izgradnja nove zgrade restorana (zgrada 2), zatim zgrade 3 u kojoj će biti smještene sanitarije za goste, vešeraj, mornarska služba te poslovni prostori namijenjeni za charter i servis, potvrdila je Krainer, dodajući da je u fazi izrade i novi bazen koji će biti smješten u nastavku terase restorana kao i proširenje servisnog prostora uz more, gdje će biti ugrađen sustav za ispumpavanje sivih i crnih voda sa plovila.

Dolazi i nova dizalica od 30 tona

Kako doznajemo, za desetak dana započet će i radovi na izmjeni fiksnog dijela prvog gata (Gat E) u dužini od otprilike 30 metara, a još je potrebno dovršiti i signalistiku marine, koja se radi u zadnjoj fazi, kao i plato marine, na koji se polaže novi sloj asfalta. Također, slijede radovi na uređenju okoliša kako bi marina zasjala u punom sjaju, a nakon ljetne sezone, kreće se u izmjenu postojeće dizalice nosivosti 10 tona s novom dizalicom čija je nosivost 30 tona.

Glavnina radova bit će realizirana do kraja idućeg mjeseca ili do početka lipnja, dok će finalno uljepšavanje biti dovršeno do kraja lipnja. Dodajmo, kako je Pomerska marina smještena u najdubljemu dijelu Medulinskoga zaljeva te raspolaže s 296 vezova na moru i 30 mjesta za smještaj polovila na kopnu.

Samo protekle sezone, što se istarskog područja tiče ACI je investitrao 1,2 milijuna kuna za obnovu sanitarija za nautičare u ACI marini Pula.

"Torta" dobiva gastro-edukacijski centar

U ovoj pak godini, osim kapitalnog ulaganja u marinu Pomer, sve aktivnosti koncentrirane su na izradu projektne dokumentacije za kompletnu rekonstrukciju kopnenog i morskog dijela ACI marine Rovinj koja je ujedno prva marina u ACI sustavu sa pet sidara. Tim ulaganjem će se u rovinjskoj marini omogućiti prihvat oko 200 plovila prosječne duljine 19 metara. Po riječima Gracie Krainer, procijenjena sveukupna vrijednost investicije iznosi 105 milijuna kuna, a namjeravani zahvat bio bi izveden do početka nautičke sezone 2017. godine.

- U ACI marini Pula, u tijeku su aktivnosti na izradi projektne dokumentacije novog gastro edukacijskog centra koji će se nalaziti na gornjem katu popularne "Torte". Gastro edukacijski centar nastavak je projekta uvođenja gastro standarda u ACI marinama, a konceptualno je osmišljen na način da će tijekom zime funkcionirati kao edukacijski centar u kojem će se uz edukaciju postojećih zakupaca restorana, u ACI marinama organizirati i razna gastro eno događanja, dok će tijekom ljeta funkcionirati kao vrhunski restoran s prekrasnim pogledom na amfiteatar, istaknula je Krainer. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter