U Poljsku sa 16, a u Ukrajinu s 5 litara piva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva i pol tjedna do pocetka Europskog nogometnog prvenstva hrvatska se diplomacija sve intenzivnije priprema za taj veliki sportski dogadaj pa je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na svojim internetskim stranicama nedavno objavilo brošuru za navijace u kojoj ih upucuje što smiju, a što ne bi smjeli ciniti tijekom ulaska i boravka u Poljskoj i Ukrajini.

Tako putnike u Poljsku upozoravaju, primjerice, da sa sobom moraju imati 300 zlota (oko 523 kune) za tri dana boravka te još po sto zlota za svaki daljnji dan. Zatim, da smiju unijeti najviše do pet kilograma svježeg voca ili svježeg povrca, ali nikakvu hranu životinjskog porijekla.

Velike kazne


Kako doznajemo iz diplomatskih izvora, hrvatski su se navijaci vec raspitivali o pravilima za ulazak i boravak u Poljskoj, a osobito ih je zanimalo smije li se unositi vino ili pivo. U brošuri se objašnjava da je dozvoljena litra žestokog pica ili dvije litre alkoholnih pica s udjelom alkohola manjim od 22 posto, a dozvoljeno je, primjerice, i 16 litara piva.

Za ulazak u Ukrajinu vrijede stroža pravila pa je u tu zemlju dopušteno unijeti najviše pet litara piva. U oba slucaja, pravo na unos alkohola imaju punoljetne osobe.

U brošuri, koju su za navijace iz cijele Europe zajednicki izradili dansko predsjedništvo EU-a i Misija EU za granicnu pomoc, upozorava se da nije dozvoljeno konzumirati alkohol po ulicama, trgovima, parkovima i slicnim javnim mjestima

Oni koji se na to ogluše u Poljskoj bi mogli platiti kaznu od sto zlota, a u Ukrajini od 17 do 119 ukrajinskih grivnji (12,5-87 kuna) ili završiti cak s administrativnim uhicenjem.

Pomoc službenica


Što se tice pravila ponašanja na stadionima, u brošuri je naveden cijeli niz predmeta koje navijaci ne smiju unijeti, od alkohola preko oružja do pirotehnike, pri cemu su u Ukrajini na listu dodani i, primjerice, veliki kišobrani, kacige te predmeti od stakla.

U objema zemljama na stadionima nece biti dopušteno pušenje te prodaja ili promocija duhanskih proizvoda. Ako upute iz brošure ne budu dovoljne, hrvatskim navijacima u Poljskoj, gdje hrvatska reprezentacija igra prve tri utakmice, bit ce na raspolaganju i dvije konzularne službenice iz veleposlanstva u Varšavi.

Kako doznajemo u MVEP-u, one ce po dva dana boraviti u Poznanu i Gdanjsku pa ako se nekome od hrvatskih gradana dogodi nešto nepredvideno, poput krade ili gubitka dokumenata, moci ce kod njih potražiti pomoc.

Pažljivo s kucnim ljubimcima

Poželi li netko na put povesti i kucne ljubimce, treba imati na umu da u Poljsku smije uvesti do pet životinja uz pripadajuce veterinarske dokumente, dok je u Ukrajinu dozvoljeno unijeti do tri sisavca, šest ptica i najviše 20 riba. No, nikako sa sobom ne bi smjeli imati ugrožene biljke ili životinje. (Irena FRLAN/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter