U pogon puštena filmska tvornica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska filmska tvornica otvorila je svoj klub u Štiglicevoj 12 (bivši Arena radio) u cetvrtak i svecano krenula u pogon. Tom prigodom gradonacelnik Boris Miletic snimio je i prve kadrove u klubu, a umjesto rezanja vrpce, prostor je otvorio u filmskom stilu pritiskom tipke za snimanje. U tom kadru "radnici" su ušli u svoju tvornicu, slicno kao i u prvom filmu brace Lumiere u kojem su radnici izlazili iz tvornice, pa možemo kazati da je ovo pocetak koji obecava.

- Pula ima cementaru, brodogradilište, a sada i filmsku tvornicu, koja ce potaknuti industriju i ekonomski razvitak grada, oduševljen je bio prostorom gradonacelnik Miletic, kao i ravnateljica Pula film festivala Zdenka Viškovic Vukic, koja je izjavila da ce se odmah po odlasku u mirovinu upisati na jednu takvu radionicu.

Na otvorenju su se mnogobrojnim ljubiteljima filma obratili i Lidija Musi, voditeljica Odsjeka za kulturu, te Erik Lukšic, procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, te izrazili zadovoljstvo i podršku.

- Pula je tako dobila jedino mjesto koje tijekom godine zadovoljava javne potrebe gradana za bavljenje filmom, rekao je Marko Zdravkovic Kunac, predsjednik udruge Pulska filmska tvornica, koji nije skrivao zadovoljstvo dobivenim prostorom te je najavio pocetak 7. radionice izrade filma, koja je s radom zapocela jucer. U radionicu je ove godine stiglo rekordnih 25 prijava.

Klub ce sa službenim radom poceti 1. rujna radionicama za sve generacije - od redovite klupske produkcije do škole animiranog filma, a tijekom godine radit ce se filmovi.

Osim toga, Pula ce u studenome, zahvaljujuci i spomenutom klubu, prvi put biti domacin 43. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, što potvrduje znacaj i važnost tvornice sedme umjetnosti. (L. BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter