U podne sirene za žrtve napada u Parizu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada je u nedjelju na telefonskoj sjednici donijela Odluku da se 16. studenoga proglasi Danom žalosti u Republici Hrvatskoj povodom žrtava terorističkih napada u Parizu.

Dan žalosti označava se obveznim isticanjem zastave Republike Hrvatske na pola koplja na svim zgradama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba, odnosno u kojima fizičke osobe obavljaju samostalnu djelatnost.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati zabavne priredbe. Pravne osobe koje obavljaju televizijsku i radijsku djelatnost svoje programe prilagodit će obilježavanju Dana žalosti, osobito na način da će emitirati programe koji po svojoj naravi odgovaraju obilježavanju tog dana.

Odluka stupa na snagu danas, izvijestila je Služba za odnose s javnošću Vlade RH.

U znak odavanja počasti žrtvama terorističkih napada u Parizu, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je da će u ponedjeljak u podne u cijeloj Hrvatskoj biti uključene sve sirene, u trajanju od 60 sekundi.

Čelnici zemalja članica i institucija Europske unije objavili su u subotu, 14. studenoga, zajedničku izjavu u kojoj su pozvali sve Europljane da u ponedjeljak, 16. studenoga, odaju počast žrtvama terorističkih napada minutom šutnje te čvrsto stali iza Francuske i francuskog naroda, ističući da su teroristi svojim bezumnim činom postigli suprotno od onoga što su htjeli. 

U izjavi se pozivaju svi Europljani da odaju počast žrtvama minutom šutnje u ponedjeljak. 

U usklađenim terorističkim napadima u petak navečer u Parizu, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, ubijeno je najmanje 129 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter