U Podbermu sabiralište otpada životinjskog porijekla


"Agroproteinka" iz Sesvetskog Kraljevca jučer je u Podbermu kraj Pazina otvorila sabiralište u kojem će prikupljati staru hranu iz trgovačkih lanaca, klaoničke nusproizvode i ostale nusproizvode životinjskog podrijetla s područja Istarske županije i Primorsko-goranske županije.

Ovo je sabiralište u samom vrhu po tehnologiji i treće je takve vrste u Hrvatskoj, rekla je pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl koja je otvorila objekt.

Hrvatska se pristupnim sporazumom u poglavlju 12 obvezala izgraditi pet sabirališta raspoređenih po cijeloj zemlji kako bi se svi nusproizvodi životinjskog podrijetla mogli zbrinuti na propisan način. Radi se o otpadu koji može izazvati zagađenje prirode i zarazu ljudi i životinja, naglasila je Mataušić-Pišl.

Direktor "Agroproteinke" Ivica Grlić Radman naglasio je da su svi registrirani objekti za proizvodnju hrane životinjskog podrijetla u Hrvatskoj dužni zbrinjavati nusproizvode. Ovamo će se nusproizvodi dovoziti specijalnim vozilima koja će obilaziti svakog proizvođača nusproizvoda hrane u Istri, kaže Grlić Radman. Nusproizvodi će se dovoziti u ovaj objekt odakle će se prevoziti u Zagreb u pogon "Agroproteinke" na preradu.

"Dakle ovo je tranzitni centar koji samo posredno i trenutno zbrinjava otpad", naglašava Grlić Radman.

Ovaj objekt nema nikakvih preradbenih aktivnosti i sve se obavlja u zatvorenim kontejnerima, dakle sve što se prikupi iz vozila pretovari se u kontejner i transportira u Zagreb, nema nikakvih utjecaj na okoliš, naglašava Grlić Radman. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter