U Plovaniji obilježen Dan antifašističke borbe


- Danas, kada slavimo pobjedu nad fašizmom, valja istaknuti da je antifašizam jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko društvo, kazao je istarski župan Valter Flego na današnjem narodnom zboru boraca i građana kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Plovaniji, gdje je obilježen Dan antifašističke borbe.

Rekao je da je opredjeljenje građana Istre za antifašizam u teškim vremenima fašizma i prije mnogih drugih u tadašnjoj podijeljenoj Europi i svijetu, dao dodatni regionalni legitimitet po kojem se Istra ističe. Kazao je da naš identitet i status regije nisu upitni, jer je u Istru utkana borba naših predaka za slobodom, antifašizam, pravednost i jednakost.

- Istra je već dio Europe, ne samo svojim geografskim položajem, nego i antifašističkim identitetom, snažnim duhom, svojom voljom da sudjeluje u povijesnim promjenama i da prethodi u borbi za bolje sutra. Naša multikulturalnost, multietničnost i antifašizam bit će naš doprinos jedinstvu različitosti europske obitelji. Stoga danas ne obilježavamo samo događaje iz NOB-a, već i naš način života, satkan u istrijanstvu, istaknuo je župan.

Dožupanica Giuseppina Rajko dodala je da Plovanija i njen spomenik predstavljaju simbol borbe partizana u ovom dijelu Istre, gdje su se rame uz rame borili stanovnici hrvatske, slovenske i talijanske nacionalnosti. "To je istarska multietničnost, to je vrijednost koju moramo čuvati i njegovati", podcrtala je dožupanica.

Gradonačelnik Buja Edi Andreašić podsjetio je da je na današnji dan 1941. u šumi Brezovica kod Siska osnovan prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

- Na ovom spomen-obilježju, koji simbolizira težnje istarskog naroda, naša je moralna obaveza prisjetiti se i odati dužno poštovanje svim sudionicima antifašističkog pokreta u Istri. Fašizam nije pokolebao slobodarski duh naroda ovih prostora koji su udruženi u tajne organizacije započeli dugu i mukotrpnu borbu koja je kulminirala kapitulacijom Italije 1943., rekao je Andreašić.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su puhački orkestar "Naša sloga" iz Babića i učenici oprtaljske OŠ Milana Šorga s recitacijama Laura Nežić, Gabriela Antonac te Petra i Manuel Tončić.

Druženje je potom već tradicionalno nastavljeno uz fažol i osvježavajuća pića. Organizatori zbora su gradovi Buje, Umag i Novigrad, općine Grožnjan, Brtonigla i Oprtalj te UAB Bujštine. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter