U Plominu se snima akcijski film "Wait for me"


Stari grad Plomin prepoznat je kao savršena kulisa za snimanje nekoliko scena akcijskog filma europske A produkcije. Riječ je o cjelovečernjem igranom filmu radnog naziva  "Wait for me" (Čekaj me) u režiji makedonskog redatelja Mitka Panova, koji nastaje u produkciji "MP filmske produkcije d.o.o." iz Zagreba i u međunarodnoj suradnji s Irskom, Švicarskom i Makedonijom.

Slavni glumci u Plominu

U glavnim ulogama su Irac Padraic Delaney i švicarski glumac Bruno Ganz, koji je međunarodnu slavu stekao 1970-ih, ulogama u filmovima Wernera Herzoga i Wima Wendersa, i čija je najpoznatija uloga Adolfa Hitlera u filmu "Der Untergang". U glumačkoj ekipi filma su i Emir Hadžihafisbegović i hrvatski glumac Velibor Topić.

Film se snima u Istri i Primorju, a izvršni producent filma je Igor Nola, koji ima preko trideset godina bogatog iskustva u radu s međunarodnim filmskim produkcijama. Radio je kao asistent redatelja, direktor filma i kao producent u preko pedeset igranih filmova i televizijskih serija u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Austriji, Italiji, Velikoj Britaniji te ostalim europskim zemljama.

Direktor filma je Jurica Ester, iz zagrebačke agencije koja nudi lokacije stranim produkcijskim tvrtkama, te je i pri snimanju ovog filma hrvatski produkcijski servis. Ester ističe da je Istra idealna za snimanje jer u krugu od 50 kilometara ima motive nalik na Provansu, Azurnu obalu, Italiju, zapravo sve što strane produkcijske kuće traže.

Premijera za godinu dana

- Što se tiče Hrvatske, kao lokacije za snimanje ovog filma , najzanimljiviji su nam Grožnjan, Plomin i Vrbnik, koji u filmu  čine jedan te isti grad. Jedna se scena snima u sva tri grada u nekoliko sekvenci a radi se o potjeri kroz starogradske jezgre i uske ulice. Plomin je što se toga tiče fenomenalan , jer kad pogledate panoramu, ne prema moru, nego prema Učki, imate na jednom mjesto spoj prirode i stare arhitekture, što su idealne prirodne  kulise za film koji snimamo, kaže Ester.

Najavljuje i da će film premijeru imati za otprilike godinu dana, i to na nekom od prestižnih svjetskih filmskih festivala.

Redatelj filma Mitko Panov, završio je režiju na filmskoj školi u Lodzu. Živio je dugi niz godina u SAD-u te radio kao profesor filmske režije na Tisch School of the Arts u New Yorku i kao gostujući profesor filmske produkcije i režije u SAD-u i Njemačkoj. (Adriano ŠĆULAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter