U Plominu održana Vegetarijanska Istra

Rolica s gljivama, sir na kruhu sa šparugama i salata od ječma
Rolica s gljivama, sir na kruhu sa šparugama i salata od ječma

Labinski restoran Velo kafe prezentirao je najbolja vegetarijanska jela na gastronomskoj manifestaciji Vegetarijanska Istra, koja je jučer održana u restoranu Riva u Plomin Luci, a organizator je Turistička zajednica Kršana. Najbolju ocjenu za ukupan dojam tri slijeda jela dala im je ocjenjivačka komisija, ali i publika koja je za titulu "Najbolji pjat" izabrala njihovo predjelo. Zanimljivo je da su najviše glasova publike dobili i njihovo glavno jelo te desert.

Uz Velo kafe natjecali su se restoran Vodnjanka iz Vodnjana, koji se po ocjeni žirija svrstao na drugo mjesto, a treća je bila ustanova za cjeloživotno učenje Magistra Pula.

Ocjenjivačku komisiju činili su kompozitor Alfi Kabiljo, direktorica Radio Labina Dezi Paliska, travar Ivan Lesinger, liječnik Marko Boban te kuhar Mario Licul. Prilog ukupnom gastronomskom doživljaju dali su i motovunski vinar Klaudio Tomaz te labinski maslinar William Negri.

Priredbu je vodio novinar Budimir Žižović Žižo, a Drago Orlić, pokretač i voditelj Vegetarijanske Istre te njen voditelj u prethodne dvije godine, priredbu je pratio iz publike, u skladu s nedavno stečenim statusom umirovljenika. Publiku su činili ugostitelji s Labinštine, djelatnici Općine i njenog TZ-a te novinari.

Djelatnici Velo kafea za predjelo su servirali minjon od palente i broskve, za glavno jelo rolice s miješanim gljivama na pireu od celera i žute mrkve, uz prilog od domaćeg kravljeg sira na kruhu sa šparugama i salate od ječma na podlozi maslačka, domaćeg radiča i medvjeđeg luka, a za desert sladoled od smokve u košarici od bjelanjka.

Vodnjanka je predstavljanje otvorila istarskim proljetnim zalogajčićima sastavljenim od zanimljivih kombinacija šparuga i ostalog proljetnog samoniklog bilja na podlogama od mirisnog kruha. Slijedilo je šugo od šparuga na vodnjanski, odnosno šparuge s palentom i poširanim jajetom, a za desert su poslužili tri vrste fritula na umaku od vin de rosa, vodnjanskog desertnog vina, posute grožđicama.

Ekipa mladih kuhara Magistre za predjelo je kreirala tofu s vlascem i sezamovim sjemenkama na podlozi od mišance - mješavine samoniklog jestivog bilja, za glavno jelo seitan s gljivama, šparogama i mišance uz rižu, a za desert kolač od sira s mentom i jagodama.

Voditelj Žižović napomenuo je da su o pobjednicima odlučivale sitne razlike te da su ustvari svi pobjednici, s čime s kuharica Pušec složila.

Simpatije sudionika i gostiju osvojio je i domaćin, restoran Riva u vlasništvu Serđa Peteanija, koji je za počasni desert poslužio sladoled od šparuga, kreaciju njihovog kuhara Denisa Benkovića. (Napisao i snimio R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter