U Plomin luci održana tradicionalna ribarska fešta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turistička zajednica Općine Kršan i njene direktorice Patricija Zanketić, sada bivša, i sadašnja Ariana Brnetić , mogu se u pravom smislu riječi pohvaliti i biti ponosne na ono što odrađuju. Ta mala općina, poznata je diljem zemlje, a nekim događanjima, kao što je Festivala samoniklog bilja, i van naših granica. Jedna od fešti koja privlači na tisuće ljudi je i ribarska fešta na Portu u Plomin Luci. Pred desetak godina započelo se skromno s organiziranjem, da bi se sad to pretvorilo u nešto, za što je riva u Plomin Luci premalena da primi sve one koji bi fešti htjeli prisustvovati. Bilo je tako i petak kad se već u 20 sati, dokle se još sve nije ni uhodalo, moglo brojati posjetitelje na tisuće.

Na lanjskoj je fešti bilo oko tri tisuće posjetitelja, ovogodišnji je broj bio veći. U razgovoru s mnogima koji su u Plomin Luku došli iz mjesta i gradova van labinštine, saznajemo, da je fešta uvijek prava,

ambijent kakav se rijetko gdje može vidjeti, gdje se more „spaja“ sa zelenom gustom šumom, vrhunski proizvodi koji se nude, te naravno uvijek odlična organizacija i program fešte, ili kako nam

reče gospođa iz Mošćeničke Drage, „fešta gdje se odlično jede i odlično zabavlja, mir za dušu“ i zaborav na svakodnevne probleme“.

 

Više vrsta morskih plodova u ponudi lokalnih ugostitelja po popularnim cijenama, kao i dobra glazba klape Contra i Riballta benda, pokazali su se dobitnim i za ovu lokalnu ribarsku feštu. Rabačka plesna skupina Il movimento predstavila je atraktivnu zumbu, a mladi članovi KUD-a Zlatela unijeli su dio istarske folklorne tradicije što se već godinama pokazuje kao „pun pogodak“. Stoga ne čudi činjenica što je bilo nemoguće pronaći prazan stol, a miris srdele, lignje, tune, lokarde, hobotnice i rižota ispunio je čitavu Plomin Luku.

 

Najmlađi posjetitelji su također imali svoj kutak na fešti. Veliki tobogan, trampolin, vrtuljak, brojni štandovi s igračkama, bili su samo dio ponude na djecu.

Kršanska tvrtka Jego auto-nautik servis u poslijepodnevnim je satima omogućila promotivnu vožnju polietilenskim Whaly čamcima, te je održana prezentacija vanbrodskih motora Suzuki.

 

Za ona najizdržljivije, na popularnom kupalištu Copacabana uslijedio je after party. a cijelo večer i noć, posjetitelji su bili „u sigurnim voditeljskim rukama“ Meri Siničić Beato.

 

Ovogodišnju feštu organiziralo je Sportsko-ribolovno društvo Plomin i Turistička zajednica Općine Kršan, a suorganizator je Lokalna akcijska grupa u ribarstvu- FLAG, Općina Kršan i TE Plomin uključeni su kao pokrovitelji. Događaj je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter