U Plomin Luci danas javno izlaganje o TE

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Javno izlaganje o Studiji utjecaja na okoliš izgradnje termoelektrane u Plominskom zaljevu održat ce se danas od 17 sati u restoranu Riva u Plomin Luci te u petak u isto vrijeme u vijecnici labinske gradske uprave. Predstavnici investitora HEP-a, te izradivaca dokumentacije, zagrebackih tvrtki Ekonerg i APO, predstavit ce i zahtjev za utvrdivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša te tehnicko-tehnološko rješenje zahvata. Projekt se službeno zove "rekonstrukcija TE Plomin - zamjena postojece TE Plomin 1 u cilju modernizacije i povecanja kapaciteta".

Za državu strateški važna investicija od oko 800 milijuna eura službeno je najavljena pocetkom godine, i to kao izgradnja zamjenskog bloka termoelektrane Plomin C (javnost ga jednostavno zove Plomin 3) nominalne bruto snage 500 megavata na ugljen.

Javno izlaganje dokumentacije prilika je za odgovor na još uvijek otvoreno pitanje (ne)uskladenosti projekta sa županijskim prostornim planom koji, podsjetimo, predvida da sva tri elektroenergetska bloka u Plominu ne mogu premašivati trenutnu snagu od 335 MW te da "trojka" kao energent mora koristiti plin.

Iz HEP-a, medutim, uporno naglašavaju da posrijedi nije novogradnja, nego rekonstrukcija više od 40 godina stare i cetiri puta slabije, ali problematicne "jedinice" koja se mora ugasiti do 2015. Ne smeta ih pritom to što se blok C planira realizirati podalje od Plomina 1, na lokaciji današnjeg odlagališta ugljena.

Izradivaci studije trebali bi, izmedu ostalog, objasniti kako ce to, kako tvrde, negativan utjecaj na okoliš nove elektrane, koja ce sagorijevati milijun tona ugljena godišnje, biti manji negoli što je trenutni "jedinice" i "dvojke", a zrak ostati prve kategorije.

U sjeni za javnost vitalnog pitanja - kako elektrana utjece na zdravlje ljudi? - ostaju ona o ekonomskoj i društvenoj (ne)potrebnosti novog megapostrojenja, odnosno ocekivanoj direktnoj koristi za domace tvrtke i jedinice lokalne samouprave.

Dolazak na raspravu najavili su predstavnici Udruge Zelena Istra, Zelena akcija, Naša zemlja, Pineta i Eko-Kvarner, a izgledno je da ce se ekološkim aktivistima zbog važnosti teme pridružiti brojni gradani Labinštine i Istre. Primjedbe na studiju mogu se dati do 18. studenog, dokad traje jednomjesecna javna rasprava. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter