U Plomin 3 uložit ce se 700 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Miloševic procjenjuje da bi u ovoj godini izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku mogla biti dvostruko veca nego u 2010., kada su ukupna ulaganja bila 250 milijuna eura.

Takvu je procjenu iznio na susretu s novinarima, a vjeruje da ce završetak pregovora o ulasku Hrvatske u EU povecati zanimanje investitora za ulaganje u našu zemlju. Ako je suditi po brojkama koje je iznio u ponedjeljak, interesa za ulaganje vec ima.

Osim 16 milijardi kuna, koliko su vrijedni projekti javnih poduzeca, poput onih koje su pokrenuli HEP, Janaf, HAC, Plinacro, HŽ te rijecka, šibenska ili zadarska luka, potpredsjednik Miloševic otkrio je da je trenutno u razlicitom stupnju realizacije 110 projekata privatnih investitora vrijednih ukupno 47 milijardi kuna.

Najveci dio ulaganja otpao bi na turizam, cak 27 milijardi kuna, pa na energetiku, i to 6,4 milijarde kuna, slijede industrija s 5,9 milijardi kuna i trgovina s pet milijardi kuna te infrastruktura i gradevinarstvo s 3,2 milijarde kuna.

Spominjuci investicije u javnom sektoru Miloševic je naglasio da ce uskoro biti raspisan medunarodni natjecaj za gradnju Plomina 3.

Na pitanje hoce li Vlada odustati od natjecaja jer istarski župan Ivan Jakovcic inzistira da se u Plomin 3 investira novac iz Istre, odnosno da ulagac bude rovinjski Adris, Miloševic je odgovorio da je rijec o projektu vrijednom 700 milijuna eura te da ce "zasigurno biti raspisan medunarodni natjecaj", ali ocekuje angažiranje domacih tvrtki "bez obzira na tko na njemu pobijedi".

Potpredsjednik Vlade imenovao je i neke konkretne projekte, one za koje je dobio zeleno svjetlo investitora da o njima govori, pa je istaknuo ulaganje bosanskohercegovacke tvrtke Violeta, Plivinu investiciju od sto milijuna eura u Savskom Marofu, gradnju nove tvornice DIV-a u Kninu, a spomenuo je i ulaganje americke tvrtke u Centar za poslovnu inteligenciju u Rijeci.

Osim projekata cija je realizacija pocela, Miloševic kaže da su trenutno i 304 projekta u idejnoj fazi, a njihov je investicijski potencijal 94 milijarde kuna.


Podijeli: Facebook Twiter