U pletivu od jutra do mraka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pletivo ce nas ugodno grijati u nadolazecim hladnim danima, kad cemo se s guštom zabundati. Iako nikad nije modni hit, ono je uvijek prisutno u našim garderobama i na modnim pistama. Naš je vjerni pratilac od najmladih dana do duboke starosti. U pletivu cete se uvijek osjecati dobro. Kao stvoreno je za putovanja, ali i za slobodno vrijeme. Ogrnuti njime možete bez problema otici na posao, ali i nakon toga skociti do kina ili ici na veceru s prijateljima.

Modna sezona jesen/zima voli pletivo, posebno ono zanimljivih oblika i ono koje je u folklornim motivima iz prošlosti pronašlo inspiraciju za modnu današnjicu. No, ima i mnogo vrlo jednostavnih majica i kardigana koje su sigurno u ormaru imale (ili ih još imaju) vaše mame i none. Malo prekopajte i po tatinim stvarima ili se popnite na tavan i krenite u potragu za (modnim) blagom. Uz apsolutno in modu 80-ih godina, posebno široka vatirana ramena i neonske boje, ne zaboravljaju se ni modne 40-e godine prošlog stoljeca, reinterpretirane na nacin 2009./2010. Slojevita moda - koja je danas postala gotovo potreba - kao stvorena je za pletivo. Zimi ne možemo bez kapa, šalova i rukavica, za koje je vuneno pletivo materijal broj jedan. I samo s nekoliko pari rukavica i šalova možete ostvariti brojne i raznolike modne izricaje, i to uz malo novca, što u ova vremena nije nevažno.

Od pletiva je sve

Od pletiva može biti sve. Dok još nije prehladno duga pletena vesta može biti idealna zamjena za jaknu ili kaput. A kada zahladi iznad nje samo navucite kaput ili proštepanu jaknu. Takve duge veste najljepše izgledaju ako su od deblje prljavo bijele vune i slice na one rukom radene majice krupnog boda. Druga je varijanta da budu toliko ukrašene igrama raznih bodova da nalikuju na prave tapiserije ili pak cipku od vune.



Vunene haljine ce vas uvijek lijepo obuci. Mogu biti raznolike što se tice boje i kroja. I mala crna haljina može biti vunena (još ce bolje stajati ako u njoj ima malo elastina). Buduci da je crvena boja jako popularna, zašto haljina ne bi bila "ferrari" crvena? Ili možda zelena poput engleske trave. Modnim ce se modnim ovisnicama sigurno svidjeti bijela pletena haljina, spektakularno ukrašena slikama drveca, grmlja, bobica i svime što vam padne na pamet, a što je upleteno ili naknadno izvezeno. Haljina može biti i u bojama i šarama raznih širina i smjerova, na primjer u crnoj, bijeloj, smedoj i krem boji, što ce se izvrsno nadopunjavati. Ako volite šareno vuna je izvrstan medij za to, a i neki su svjetski kreatori upravo na tome izgradili modne imperije. Zanimljive su i haljine bez rukava, koje su idealan poligon za raznovrsne modne eksperimente.

Majica na kopcanje na sto nacina
I najobicnija majica s V izrezom na kopcanje može biti vrlo glamurozna. Takva crna majica nošena na golo tijelo, stegnuta u struku višekratno omotanim kožnim pojasom sa zakovicama, s uskim trapericama i gležnjacama na deblju štiklu bit ce jednostavan, ali ujedno i upadljiv modni imidž. Ako se usudite možete nekad za promjenu takve majice nositi obrnuto, tako da ih zakopcate na ledima. Izgledat ce vrlo lijepo na haljinama i nonšalantno raskopcane/zakopcane.

Vec smo navikle da tanji materijali vole one krupnije, jer vec nekoliko modnih sezona traje igra laganih ljetnih haljinica i vunenih majica. Ako to do sada niste isprobale, vrijeme je da to ucinite. Bit ce zanimljivo i deblju kracu suknju škotskog uzorka nositi na visoke cizme iznad koljena, iz kojih još vire natkoljenice, te s kockastom košuljom i sve smiriti neutralnom bojom majice na kopcanje s velikim džepovima, kao asocijaciju na ladanjski stil engleske aristokracije.



Majice bez rukava ili one na kratke rukave usred zime su dušu dale za modne metamorfoze. Voljet ce ih lagane bluze od svile, ali i najobicnije T-shirt, polo ili majice od viskoze na tri cetvrt ili duge rukave. Veliki šalovi mogu postati i mali ogrtaci ili pelerine u koje cete se umotati. Obicna malo komotnija krem dolcevita od kašmira bit ce pun pogodak nošena na užu svilenu suknju i popularne oksfordice, koje kopiraju mušku cipelu na vezivanje, ali uz tipicno ženski odmak s visokom petom te u kombinaciji više boja kože.

Ma, s pletivom naprosto ne možete pogriješiti. Ako u popunjavanje garderobe možete uložiti skromna sredstva, neka to bude pletivo.


Podijeli: Facebook Twiter