U planu uređenje Centralnog parka Pragrande

Zona Pragrandea i danas je zelena zona, iako neuređena (Neven LAZAREVIĆ)
Zona Pragrandea i danas je zelena zona, iako neuređena (Neven LAZAREVIĆ)

Na web-stranici www.pulaodlucuje.org pristigli su odgovori Grada Pule na upućene prijedloge građana koji su putem stranice za e-demokraciju predlagali i inicirali razne programe koje bi željeli da se realiziraju u gradu i budu uvršteni u proračunsko financiranje za 2016. godinu. Stranicu je pokrenula Zelena Istra u sklopu dvogodišnjeg projekta "Participativno budžetiranje: građani nadziru lokalni proračun", koji financira EU, a sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Svoje konkretne prijedloge putem stranice uputilo je gotovo dvije stotine građana, a ideje s najvećim brojem glasova potom su proslijeđene Gradu.

Podsjetimo, građani su u svojim prijedlozima za bolji grad obuhvatili raznovrsnu problematiku od uređenja zelenih površina, dječjih igrališta i parkova, do otvaranja centra za mlade, realizacije novih biciklističkih staza i besplatnog PR-a gradske uprave. Također, jedna od ključnih zahtjeva bio je da djeca budu apsolutni prioritet Grada Pule, a u tom kontekstu građani su predlagali i vraćanje stare cijene vrtića. Grad pak tvrdi da su djeca njihov apsolutni prioritet obrazlažući kako u proračunu za iduću godinu planiraju sredstva za dodatno sufinanciranje mjesečne pretplatne autobusne karte za učenike osnovnih škola koja bi trebala koštala 50 kuna umjesto nekadašnjih 98 kuna. Također, navode da kontinuirano ulažu značajna sredstva u predškolski odgoj, ali je iz odgovora jasno da ostaju pri odluci o cijeni vrtića od 690 kuna.

Građani su zatražili i uređenje boćališta i košarkaškog igrališta u Valmadama, a Grad odgovara da je tijekom iduće godine planirana izrada projektne dokumentacije za uređenje cijele te zone kao multifunkcionalnog igrališta. No dodaju da je u pitanju državno zemljište te prije svega trebaju pribaviti suglasnost Državne agencije za upravljanje državnom imovinom.

Građani su zatražili i uređenje okoliša oko Arene, pločnika i okolnih parkova, na što Grad odgovara da se planira uređenje serpentine, krajobrazno uređenje sa sustavom za navodnjavanje i uređenje nogostupa Ozad Arene za što već imaju građevinsku dozvolu. U planu je i uređenje stuba i šaliža sa sjeverne strane amfiteatra, a kako navode u Gradu, za sve tri zone u tijeku je ishodovanje akta potrebnog za gradnju javne rasvjete. Niti ovdje nema konkretnih naznaka kada će se u uređenje krenuti i hoće li se sredstva realizirati u proračunu za iduću godinu.

Građani su tražili i formiranje tima inženjera za ulegnute šahtove u Arsenalskoj ulici, a Grad je u međuvremenu obavio snimanje oborinskog kolektora u toj ulici te je u pripremi "izrada projektnog zadatka" za sanaciju šahtova. Nema ni jasnih odgovora koliko će se u proračunu izdvojiti za unapređenje i gradnju novih biciklističkih staza. Navode da je GUP-om predviđen niz biciklističkih staza te dodaju da će kod uređenja ili gradnje prometnica, ako to dozvole prostorne mogućnosti i dobiju li se potrebna odobrenja, svakako realizirati staze za bicikliste.

Građani su, između ostalog, tražili uređenje Centralnog parka Pragrande za što Grad tvrdi da je u pripremi projektna dokumentacija na način da je "ishodovan geodetski situacijski plan kompletne zone koja će služiti kao podloga projektiranju zahvata u prostoru, građevina i dodatnih sadržaja". Iako ne navode što bi se konkretno ondje realiziralo, Grad ističe da je ugovaranje projekta u tijeku. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter