U planu širenje Zavoda za javno zdravstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih se dana, saznajemo, intenzivno mjeri s obje strane zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Puli. Navodno je rijec o mjerenju za potrebe proširenja te ustanove, što je i kod djelatnika izazvalo zbunjenost s obzirom na cinjenicu da je Zavod ove godine ostao bez nekih poslova za koje se nisu uspjeli akreditirati.

Kako smo pisali u srpnju ove godine, Zavod je aplicirao za dobivanje statusa službenog laboratorija, ali mu je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odbilo izdati ovlaštenje za analizu prikupljenih uzoraka kod epidemija, trovanja hranom i vodom za pice. U praksi to znaci da bi sanitarni i veterinarski inspektori, kao i epidemiolozi, na terenu mogli prikupiti uzorke i potom poslati ovlaštenim laboratorijima u Zagreb ili Zadar. Stoga su neki zavodi, koji su, poput pulskog, ostali bez ovlaštenja, isticali da se zapravo približava kraj zavodima kakvi su dosad postojali i da ce sve više njihov posao prelaziti u ruke privatnika.

Dakle, pitanje je kako se u tu situaciju uklapaju planovi o proširenju Zavoda. - Znam da celnici i zaposlenici Zavoda imaju želju i potrebu za proširenjem. No, ovo su tek inicijalni koraci jer je prerano govoriti o proširenju. Ovo sadašnje mjerenje nužno je radi izrade idejnog projekta, odnosno da bi se znalo koji su nužni prostori koji nedostaju i gdje bi se oni mogli izgraditi, a koliko znam, traže prostore za laboratorij i pomocne prostorije. No, pitanje je i hoce li konzervatori dozvoliti da se išta radi jer je rijec o zašticenoj arhitekturi. Pitanje je hoce li se uklopiti rekao nam je Valerio Drandic, nacelnik županijske uprave.

Na upit je li se za to planira izdvojiti 200 tisuca kuna, kako je navedeno u financijskim planovima ustanove, Drandic nam je odgovorio da je ovo tek idejni projekt kojim bi trebalo utvrditi mogucnosti, a tek se potom može govoriti o nekim rokovima gradnje, kao i o konkretnim iznosima i ostalom.

Drandica smo pitali i kako komentira proširenje u situaciji kada Zavod gubi poslove. Naime, nedavno su Puljani zorno mogli vidjeti što to znaci kada je za deratizaciju Grad potpisao ugovor sa zagrebackom firmom, a ova pak posao proslijedila pulskom "izvršitelju", dok je ranijih godina taj ugovor imala sa Zavodom, ciji su ga djelatnici odradivali. Drandic kaže da Županija, kao vlasnik Zavoda, vec poduzima nešto u tom dijelu i da se s jedne strane dogovara ulaganje u tu instituciju, a s druge se odraduje politicki posao.

- Nastojimo utjecati na to da se izmijene zakonski okviri i mislim da je gubitak akreditacija više bila politicka stvar, nego što je stvarna kvaliteta pruženih usluga u pitanju. Svjesni smo da se vec polako odredeni poslovi grupiraju i koncentriraju u neke institucije i da one polako preuzimaju monopol na tržištu, na što cemo mi nastojati ukazati. O tome razmišljamo, pregovaramo i pišemo resornim ministrima. Ono što mogu reci jest da cemo tražiti ubuduce puno više prava no što su zavodi imali prije uskrate akreditacija. Primjerice, od ranije je poznata naša želja za otvaranjem laboratorija za ispitivanje školjkaša, što se sada obavlja u Splitu. Inicijativa je vec bila krenula, ali ovo što sada planiramo ide u pravcu kompletiranja usluga i da onda možemo pokriti široku lepezu i biti meritorna županijska institucija i na tržištu, istaknuo je na kraju Drandic, koji nije želio više precizirati dok posao ne bude priveden kraju. (S. ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter