U planu rekonstrukcija Vodnjanske ceste

Rekonstrukcija Vodnjanske nužna za sigurnost i protočnost
Rekonstrukcija Vodnjanske nužna za sigurnost i protočnost

Hrvatske ceste pokrenule su projekt rekonstrukcije Vodnjanske ceste i izgradnje kružnog toka s Fažanskom cestom te izgradnju četverotračne prometnice od budućeg novog rotora u Šijani na ulazu u grad prema Velom Vrhu. Doduše, za sada se tek izrađuju idejna rješenja projekata, izvode geodetski i geotehnički istražni radovi, ishode lokacijske i građevinske dozvole.

Izradom dokumentacije, koja bi trebala biti gotova prije ljeta sljedeće godine, ovi projekti moći će se uvrstiti u državni Program gradnje infrastrukture za naredno četverogodišnje razdoblje 2013. - 2016.

Za Pulu su ova dva projekta itekako značajna. Grad je Hrvatskim cestama upravo stoga ponudio rješenje rekonstrukcije Vodnjanske ceste, koju je MUP označio kao opasnu prometnicu, koje puno manje zadire u okolne nekretnine te uključuje izgradnju kružnih tokova za naselja Valdenaga i Ruban, kao i na Fažanskoj cesti.

Usto će se riješiti brojni sporedni ulazi na Vodnjansku cestu, najvjerojatnije ograničenjem brzine vožnje. Rekonstrukcijom bi se Vodnjanska cesta proširila za oko tri metra, a projekt obuhvaća izgradnju tri kružna toka - na raskrižju s Fažanskom, kod Valdenage te kod naselja Rubani. Usto obuhvaća izgradnju javne rasvjete, autobusnih stajališta, biciklističke staze te oborinsku odvodnju.

S druge strane osim što će dionice obilaznice Šijana - Veli Vrh biti četverotračna, posebno će se kvalitetnim rješenjem trebati riješiti raskrižje kod Mlina zbog nadvožnjaka i pruge, kao i raskrižje sa semaforima na Velom Vrhu.

Prema trenutnoj zamisli, namjerava se u projektnu dokumentaciju ubaciti podvožnjak ispod raskrižja na Velom Vrhu kojim bi se prometovalo prema Vodnjanskoj cesti, dok bi postojeća razina ostala za povezivanje Velog Vrha. Za cijeli Veli Vrh, usporedo s realizacijom projekata na prometnim površinama, značajna će biti i usporedna izgradnja oborinskog kolektora u trupu prometnica. Štoviše, upravo je ovakvo rješenje prezentirano Mjesnom odboru Veli Vrh.

- Izgradnja rotora na ulazu u grad početak je sveobuhvatnog programa izgradnje cestovne infrastrukture državnih cesta na području Pule koja će se realizirati sigurnom i brzom četverotračnom prometnicom od Stancije Peličeti do Velog Vrha. U to će biti uključeno nekoliko rotora, zaključno s kružnim tokom i spojem na Fažansku cestu te produžetkom na Vodnjansku cestu, rekao je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Boris Miletić. (G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter