U planu razgledi filmske i austrougarske Pule

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Proteklo je već deset godina od osnutka Društva turističkih vodiča Pule. Ovogodišnja je obljetnica, uz obilježavanje Svjetskog dana turističkih vodiča, bila povod da ovo Društvo građanima Pule pokloni dvije vođene turističke ture po Puli koje su održane protekli vikend. O radu, aktivnostima i projektima te planovima za budućnost razgovarali smo s predsjednicom Društva turističkih vodiča Pule, Rossanom Matejčić Miljević.

Društvo je s radom započelo u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Pula uz potporu pulske Turističke zajednice.

- Zamisao o osnutku Društva započela je 2004. godine, kada smo kolegica Sandra Škare i ja promišljale kako bi bilo dobro pokrenuti takvo društvo. S tom smo se idejom obratili Sanji Cinkopan Korotaj, direktorici Turističke zajednice Pule, koja nas je u tome podržala, a to TZ čini i danas. Već godinama DTV okuplja 60-tak članova, od kojih je dvadeset stalnih, ispričala nam je uvodno Matejčić Miljević.

Navodi da je osnovni cilj društva edukacija članova radi postizanja što bolje kvalitete posla kojeg obavljaju.

- Organizirali smo stoga brojna predavanja putem kojih su stručnjaci iz raznih područja podijelili s nama svoja znanja o određenoj tematici. Osim što ih dalje prenosimo, pomažu nam da još bolje shvatimo što to Pulu, ali i cijelu Istru čini tako svojstvenima, priča nadalje predsjednica prisjećajući se prvih predavača. Bili su to sada pokojni Branko Perović i profesor Herman Buršić, zatim Marina Vicelja Matijašić, Kristina Đin, Josip Šiklić, Ivan Matejčić, Slavko Brana, Korado Korlević, Narcisa Bolšec Ferri, Sandi Paris, Danijel Tatić, Andrej Bader, Gracijano Kešac i drugi. Razgledi bazilike i ostalih crkava omogućeni su im zahvaljujući suradnji s Porečko-pulskom biskupijom, a ostvaruju je i s turističkim zajednicama Rovinja, Žminja, Fažane, Labina, Pazina, Vodnjana, ali i iz ostalih dijelova Istre.

Uz uvijek zanimljiva predavanja, društvo nudi i tematske razglede grada Pule. Uz potporu i suradnju s pulskom Turističkom zajednicom i Arheološkim muzejom Istre prije nekoliko su godina pokrenuli "Rimske ture po Puli".

- Prošle godine smo nastavili i s "Povijesnim turama", također pokrenutim prije nekoliko godina, a uveli smo i zanimljive "Gastro ture po Puli" u večernjim satima s kojima ćemo nastaviti i ovog ljeta. One su izrazito uspješne jer objedinjavaju većinu onog što smatramo da je gostima važno. To podrazumijeva pobliže upoznavanje lokalnih ljudi, druženje s njima, te kroz njih, doživljavanje i bolje upoznavanje grada i njegove povijesti, zatim kušanje lokalne gastronomije, vina, uživanje u gostoprimstvu naših ugostitelja s kojima surađujemo, opuštanje u društvu drugih gostiju od kojih se mogu čuti i neka njihova iskustva. Uglavnom, riječ je o potpunom doživljaju kojeg nisu uspjele omesti čak ni česte prošlogodišnje kiše. Ponosni smo, jer gosti jednostavno ni tada nisu odustajali, ističe zadovoljno Matejčić Miljević. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter