U planu novo kartiranje podmorja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu projekta Shape županijski Zavod za prostorno planiranje namjerava izvršiti kartiranje podmorskih staništa na podrucju opcina Labina, Pule, Vodnjana, Kršana, Barbana, Marcane, Medulina i Fažane nakon što je vec istražio i sacinio bazu podataka podmorja na podrucju Rovinja, Limskog zaljeva, Bala i Ližnjana, koja su pokazala da se u Balama i dalje vrši izlov prstaca.

Produ li projekti koje je Zavod kandidirao u sklopu europskog programa IPA-Jadranska prekogranicna suradnja u Istarsku županiju bi kroz predpristupna sredstva moglo stici 3,6 milijuna kuna, izvijestile su ravnateljica Zavoda Ingrid Paljar i strucna savjetnica za prirodne sustave Latinka Janjanin.

Janjanin je rekla da ce nakon kartiranja spomenutih podrucja , odnosno analize tamošnjih podmorskih staništa na dubini do 45 metara, u Istri ce biti kartirano više od 85 posto podmorskih staništa, a neistraženo ce ostati podrucje od Umaga do Vrsara.

U sklopu projekta Shape, putem kojeg Zavod može dobiti 270 tisuca eura, saciniti ce se i prijedlog morskih podrucja Natura 2000 što je obveza clanica Europske unije, a u planu je i izrada dokumentarnog filma o autohtonom staništu u istarskom podmorju koji ce se distribuirati u srednje i osnovne škole. Janjanin veli da ce se naposljetku napraviti i Geografsko-informaticki sustav (GIS) odnosno atlas cjelokupnog Jadrana koji ce sacinjavati podatke o podmorju svih partnera u projektu koji imaju izlaz na Jadran.


Podijeli: Facebook Twiter