U planu letovi između Pule i Bologne


Kroz projekt prekogranične suradnje "ADRIAIR" pulska Zračna luka planira bespovratno povući 115 tisuća eura, izvijestio je na konferenciji za novinare direktor aerodroma Svemir Radmilo. Projekt je pokrenut lani i završava 2015. godine i ukupna mu je vrijednost 1,5 milijuna eura.

Radmilo je naglasio da je jedan od glavnih ciljeva stvaranje preduvjeta za uspostavljanje letova između dviju obala Jadranskog mora te poboljšanje sigurnosnih standarda zračnih luka uključenih u projekt. Pulski aerodrom planira uvesti redovne ili čarter letove prema talijanskoj regiji Emilia-Romagna koja je jedno od jačih industrijskih i turističkih središta Italije i u kojem živi preko četiri milijuna stanovnika.

Sadašnje stanje prometa i robne razmjene dviju jadranskih obala pokazuju porazne rezultate u zračnom prometu, istaknuo je Radmilo. Po njegovim riječima, u ovom trenutku 62 posto robne razmjene ostvaruje se pomorskim putem, 32 posto cestovnim, a 6 posto željeznicom. - Robna razmjena kroz zračni promet ravna nuli i to treba mijenjati. Također nije prihvatljivo da između Italije i Istre nema niti jedne avionske veze, istaknuo je Radmilo.

U tijeku su pregovori za uvođenje letova prema Bologni, a povezivanje Pule s tom destinacijom dovelo bi do razmjene i razvoja prometa u oba pravca.

- Dobivenim sredstvima planirano financirati i schengenski protok putnika odnosno međunarodne dolaske s čime ćemo krenuti u zimskoj pauzi krajem ove ili početkom iduće godine, kada ujedno krećemo s početkom prilagodbe schengenskom režimu. Zračna luka i Istra kao turistička destinacija od ovog projekta očekuju višestruku korist, kazao je Radmilo. Zračna luka je, dodaje, spremna na izazove koji dolaze pristupanjem u Europku uniju, što potvrđuje i realizacija ADRIAIR-a.

- Pružanjem nove ad hoc usluge na zahtjev korisnika, koje su bazirane na flotama avio-taksija, Zračna luka Pula postaje pristupačnija i fleksibilnija, naglasio je Radmilo. Uz općinu Forli-Cesena, koja je nositelj projekta, s hrvatske strane sudjeluju i zračne luke u Rijeci i Dubrovniku ali i partneri iz Bosne i Hercegovine, Italije i Albanije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter