U planu je u tri godine izgraditi obalu do Mandrača

Uskoro završava uređenje 150 metara rive
Uskoro završava uređenje 150 metara rive

Ovih dana završava se 156 metara nove operativne obale na rivi, investicije vrijedne oko 17 milijuna kuna, koju su zajednički financirali Lučka uprava Pula, Istarska županija i Grad Pula. Tim povodom na novoj je obali održana konferencija za novinare na kojoj su župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić te ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi, izrazili zadovoljno poboljšavanjem i ulaganjem u infrastrukturu kojom će se povećati kvaliteta usluge na rivi, pogotovo u nautičkom turizmu.

Rast nautičkog turizma

- Nautički turizam prošle je godine zabilježio najveći rast, a od njega smo imali 110 milijuna kuna prometa. Da bi dalje rastao treba ulagati u infrastrukturu i drago mi je što to ostvarujemo različitim projektima. Prije 15-ak dana na natječaju resornog ministarstva odobreno je novih pet milijuna kuna za naše projekte, od čega će se tri milijuna uložiti u nastavak izgradnje obale pulske rive, a uz vlastita sredstva pulske Lučke uprave, financijski će sudjelovati i Grad Pula te Županija s dodatnih 1,25 milijuna kuna. Upravo zbog novih ulaganja vjerujem da će brojke nautičkog turizma polučiti ove sezone još bolje rezultate, rekao je Flego.

Miletić je, pak, posebno naglasio kontinuitet ulaganja u obalu pulske rive čime Pula, rekao je, sve više postaje mediteranski grad koji se vraća svojoj rivi.

- Većina Pulskog zaljeva dugo je vremena bila zauzeta, što industrijom, što u vojne svrhe, ali sada smo počeli s uređenjem obale, sve smo bliži Mandraču. Srećom, nova ulaganja pratila je izgradnja nove Opće bolnice pa je iskorišten materijal za nasipavanje i siguran sam da će spoj antičke Arene nadohvat nove obale rive i izgrađena infrastruktura dodatno podignuti nautički turizam u Puli, naglasio je pulski gradonačelnik.

Daljnje nasipavanje obale

Ravnatelj pulske Lučke uprave Donald De Gravisi naveo je da je riječ o operativnoj obali kojom Pula oskudjeva, što će se u skoro vrijeme isplatiti s povećanim brojem putnika i kvalitete usluga. Najavio je da novo uređenje počinje krajem mjeseca s izgradnjom novih 50 metara, ali ovoga puta "u more", na dijelu nekadašnjeg jaht-servisa, za što je osigurano 7,5 milijuna kuna.

- Usto, na jesen počinjemo s izgradnjom novih 126 metara obale pulske rive, odnosno nastavak od jaht-servisa, čime će, osim same obale, Pula dobiti i novu šetnicu. U planu nam je i daljnje nasipavanje obale, koju namjeravamo "širiti" za 30 metara, i to u dijelu pored Željezničke stanice prema Velom Vrhu, odnosno Mandraču. Vjerujemo da bi u naredne tri godine mogli u cijelosti realizirati takav plan. Za sada nam je prioritet izgradnja nove obale rive, ali nakon toga slijedi i uređenje površina između nove obale i prometnice, zaključio je De Gravisi.

Priprema za nove sadržaje

U ljeto 2015. godine započelo je prvo značajnije nasipavanje obale pulske rive. Do tada su godinama nastojanja pulske Lučke uprave da uredi rivu išla "sporo" s obzirom da je potreban pozamašni iznos sredstava. Spas je stigao tijekom izgradnje nove pulske Opće bolnice kada se pojavila mogućnost da se pulska riva uredi puno prije očekivanja i to kamenom s gradilišta nove bolnice. Tako je 2015. na ljeto dio rive od ACI-jevog servisa jahti do početka Mandrača, u dužini od 127 metara, proširen za oko 45 metara.

Prema planovima, namjera je bila obuhvatiti još 600 metara rive u dužinu, dok bi nasipali i dio mora u dubinu od nekih 34 do 40 metara. S tim da ne bi kao dosad radili obalni zid već bi ga radili na pilotima koji bi bili, dakle, 35 do 40 metara u moru, a sam plato šetnice iznosio bi nekih 30 metara, govorio je tada de Gravisi.

Kvalitetno zbrinjavanje kamena s gradilišta bolnice i dobivanje novih metara obale iskoristit će se za osmišljavanje novih javnih sadržaja i pokretanje gospodarske aktivnosti na ovom dijelu rive, te premještanje Veslačkog kluba. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter