U planu je gradnja rotora na vrhu Radićeve i početak uređenja Giardina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak će se, uz prijedlog proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 386,6 milijuna kuna, naći i prijedlozi programa gradnje i održavanja komunalne infrastrukture za 2018. godinu. Najveći iznos proračuna, čak 170,6 milijuna kuna odnosno 44,14 posto proračuna, planiran je za Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, i to za brojne kapitalne projekte.

Ulaganje u prometnu infrastrukturu

Programom izgradnje za 2018. godinu, koji je sam vrijedan 66,3 milijuna kuna, predviđena je izgradnja ukupno čak 23 nova kapitalna projekta, dok je za održavanje postojeće komunalne infrastrukture diljem grada planiran iznos od 52,5 milijuna
kuna. Ukupno, dakle, 118,8 milijuna kuna.

Prema programima, i 2018. godina bit će u znaku značajnih ulaganja u gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Iz gradske uprave navode da se za Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz proračuna planira izdvojiti nemalih 43,6 milijuna kuna, dok je najveći postotak sredstava predviđen za razvoj i uređenje prometne infrastrukture, čak 22,5 milijuna kuna.

- Ove smo godine značajna sredstva uložili u kapitalne investicije koje su izrazito utjecale na atraktivnost starogradske jezgre i širih zona grada te su na taj način doprinijele proširenju ponude i kvalitetnih sadržaja u gradu. Navedimo i proširenje obilaznice te investicije Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda. U godini pred nama, kroz Program izgradnje, nastavljaju se dosadašnja ulaganja i dinamika razvoja grada u svim aspektima, s više od 20 kapitalnih projekata kojima smo maksimalno pokušali zadovoljiti zahtjeve i potrebe naših sugrađana, istaknuo je, pojašnjavajući program gradnje za sljedeću godinu, gradonačelnik Boris Miletić.

Širenje groblja u Puli i Štinjanu

Među najznačajnijim investicijama u prometnu infrastrukturu gradonačelnik ističe izgradnju kružnog toka na raskrižju Radićeve i Rizzijeve ulice, za što je planirano 5,6 milijuna kuna, a na taj se rotor planira nadovezati rekonstrukcija prometnice Rizzijeva - Voltićeva, s izgradnjom kružnog toka kod spomenika na Vidikovcu i dva ugibališta za autobuse, za što je u proračunu planirano dva milijuna kuna. Sljedeći tjedan u cijelosti će
se za promet otvoriti proširena obilaznica s dva nova rotora, a sljedeće godine predstoji projektiranje nastavka proširenja obilaznice do raskrižja s Premanturskom cestom.

Osim izgradnje prometne infrastrukture, sljedeća godina donosi nastavak izgradnje sportskih i rekreativnih sadržaja na otvorenom, poput multifunkcionalnih
igrališta na Pragrandeu i Vidikovcu, koja će se staviti u funkciju na proljeće.

- U 2018. nastavljaju se i aktivnosti na proširenju gradskog groblja Monte Giro i mjesnog groblja u Štinjanu. S milijun kuna proračunskih sredstava uredit će se i servisna radionica i garaža za potrebe Pulaprometa, koja će u narednom razdoblju biti opremljena s 20 novih autobusa na prirodni plin, navodi Giordano Škuflić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu.

Grad sljedeće godine namjerava s 5,9 milijuna kuna nastaviti unaprjeđivati sustav gospodarenja otpadom, nabavom opreme za selektivno prikupljanje otpada, mobilnim reciklažnim dvorištem, nabavkom specijalnih vozila za sakupljanje i odvoz komunalnog otpada te izradi projektne dokumentacije za izgradnju objekata za obradu otpada. Sve skupa će se sufinancirati od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te trgovačkog društva Pula Heculanea d.o.o.

Uređenje okoliša Arene

- Iako su obuhvaćeni kroz druge proračunske programe financiranja, značajno je istaknuti projekte uređenja nogostupa Uspona Marijana Rotara te površine Ozad Arene, što će dodatno naglasiti ljepotu najznačajnije povijesne građevine u Puli, navodi pročelnik Škuflić i ističe da će se projekt, kojeg se godinama čeka, izvesti u dvije faze, prvo Rotarov uspon, a onda nakon turističke sezone i okoliš iznad Arene.

Štinjanci i svi ostali posjetitelji novouređene gradske plaže na Hidrobazi mogu očekivati nastavak uređenja jedne od najatraktivnijih plaža na području Pule, u koju je do sada
uloženo osam milijuna kuna. Novim ulaganjima uredit će se interna komunikacija, igrališta za odbojku, mali nogomet ili badminton na pijesku, postavit će se sanitarni čvorovi, tuševi i ostala oprema, a za sve to planirana su sredstva u visini od tri milijuna kuna. Projekt je iznova apliciran prema Ministarstvu turizma za sufinanciranje u iznosu od milijun kuna, a prema ministarstvu je apliciran i projekt uređenja Fratarskog
otoka.

- Nakon što su rekonstruirani i uređeni Prolaz Sv. Teodora i De Villeov uspon, starogradska jezgra dodatno će se valorizirati obnovom pročelja zgrada putem projekta Dolcevita. Također, treba naglasiti i početak aktivnosti vezanih uz uređenje najznačajnije pulske pješačke zone Giardina, koje se u sljedećoj godini odnose na izradu projektne dokumentacije te početak rekonstrukcije za što se planira osigurati 3,4 milijuna kuna, zaključio je Škuflić. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter