U planu izgradnja i cuvanje krajolika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko vijece Rovinja usvojilo je Urbanisticki plan turisticke zone Monsena-Valdaliso, uz polemiku izmedu nezavisnog Bruna Poropata, koji je jedini bio protiv, i IDS-ovaca.

Darko Martinec iz zagrebackog Urbinga, izradivaca plana, naglasio je da je njime obuhvaceno 65 hektara zemljišta te da je planirani broj postelja s pet tisuca smanjen na 4.210. Usto, omogucit ce podizanje kvalitete sadašnjih dvaju kampova i turistickih naselja na cetiri zvjezdice.

Uz rekonstrukciju postojecih objekata, novi plan omogucuje izgradnju hotela Amarin na mjestu restorana na vrhu Monsene, "Istarskog sela" na mjestu sadašnjeg kampa i rekonstrukciju lucice.

Novim sportskim i rekreacijskim sadržajima te mogucom izgradnjom sportske dvorane na sjeveru, kao i lucicom sa sto vezova, plan ce omoguciti produljenje sezone sa sadašnjih 60 na 180 dana.

Martinec je rekao da je plan osigurao ocuvanje siluete brda Monsena, na kojem hotel nece biti viši od sadašnjeg restorana, i ocuvanje zelenila, zbog cega je tijekom javne rasprave uklonjena zona turistickih vila, kao i uredenje prilazne ceste. Posebna pažnja posvetit ce se obalnom rubu od sto metara i ocuvanju krajobraza.

Bruno Poropat je prigovorio da plan nije raden po modernim principima planiranja pa bi bilo bolje da su se smještajni kapaciteti, za koje je priznao da nisu preveliki, rasporedili u prostoru. Pitao je hoce li se nakon nove izgradnje moci doci do obale.

Martinec je naglasio da ce novo naselje za tisucu turista, koje nece imati barijere, vec brojne komunikacije za slobodan pristup obali, imati izgradenost od tek 30 posto.


Podijeli: Facebook Twiter