U planu dokapitalizacija Uljanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic je u srijedu najavio da ce u roku od 15 dana Vlada donijeti program privatizacije. Pored te vrlo šture informacije ništa više nije objavljeno. No, na sastanku s Vladom su bili i predstavnici sindikata velikih brodogradilišta koji vele da su od ranije upoznati s namjerom privatizacije i da se planira njezina provedba.

Rajko Kutlaca, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, kaže da privatizacija nije prava rijec za ovo što se planira, vec da najavu bolje opisuje rijec dokapitalizacija.

- Uprava Uljanika nam je ranije najavila da ima pet, šest zainteresiranih ulagaca koji bi dokapitalizirali Uljanik, ali da nakon provedene dokapitalizacije nitko od njih ne bi imao više od 10 do 12 posto u temeljnom kapitalu. Cacic nam je rekao da je i njemu Uprava Uljanika to prezentirala, ali ništa više od toga nismo uspjeli saznati, izjavio nam je Kutlaca. Dodao je da pritom ocekuje da ce se provesti i program ESOP radnickog dionicarstva temeljem kojeg ce radnicima biti ponuden otkup 25 posto kapitala društva.

- Potrebno je da taj udio posjeduju radnici da nam se jednog dana ne bi dogodilo da vecinski vlasnik ima mogucnost da donese odluku o gašenju proizvodnje, zakljucio je Kutlaca.

?ino Šverko, povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku, dodaje da je Vlada prihvatila zahtjev sindikata da budu ukljuceni u privatizaciju.

- Tražit cemo da se potpiše socijalni sporazum kada budu odabrani potencijalni ulagaci, a vec se sada spominje da ce to biti mirovinski fondovi i domaci partneri Uljanika, ali se ne govori tko su oni. Vlada ce donijeti odluku o privatizaciji Uljanika za 15 dana, ali to se nece provesti u 15 dana. Trebat ce mnogo više vremena da sve završi, a mi cemo pratiti svaki korak, zakljucio je Šverko.

Kako smo u Uljaniku uspjeli neslužbeno doznati, do sada se u nekoliko navrata govorilo da bi se radnicima moglo ponuditi na kupnju izmedu 25 i 39 posto udjela u kapitalu, a cijena koju bi platili bila bi manja za one koji imaju više godina staža. Nije još poznato niti hoce li biti ponudena mogucnost otplate na rate. Sve je još u fazi definiranja i nije konacno dogovoreno. (Paulo GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter