U Pineti mogući kapaciteti od 1.200 turističkih ležaja

Izmjene u turističkoj zoni Pineta
Izmjene u turističkoj zoni Pineta

Aktualnim petim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Općine Fažana nema prekrajanja granica građevinskog područja, više su puta poručili općinska načelnica Ada Damjanac i izrađivač plana Tito Kosty iz zagrebačkog Jurcon projekta na javnom izlaganju. U Multimedijalnom centru okupilo se mnoštvo zainteresiranih, a veliki broj njih zacijelo je došao da izvidi ima li mogućnosti za novu urbanizaciju.

Kod vatrogasaca se razdvajaju dva UPU-a

Kako smo već i pisali, PPU se mijenja prvenstveno zbog definiranja lokacije doma umirovljenika te izmjena u turističkoj zoni Pineta. Da bi dom preko puta marketa Plodina bio realiziran, mjesto mu je ustupio prije planirani manji hotel, pa je zona iz turističke prenamjenjena u društvenu. U tom području Urbanistički plan uređenja Vatrogasne zajednice i Vatrogasnog doma DVD-a razdvaja se u dva UPU-a. U Pineti se pak osim gradnje hotela (oznake T1), do sada nerealiziranog kroz projekt Brijuni rivijera, dozvoljava gradnja i/ili kampa i turističkog naselja (dakle T1, T2, T3). Kapaciteti te zone rastu na 1.200 postelja, a površina za 20-ak posto - sve u skladu s PPU-om Istarske županije.

U kamenolomu Tambura na sjeveru općine, kod Vodnjana, po isteku koncesije i sanacije kopa, uredit će se odlagalište građevinskog neopasnog otpada.

- Problem je što se kamenolom nalazi na rubu vodozaštitne zone pa Hrvatske vode nisu pozitivno odgovorile na to rješenje. Ali, po Zakonu o vodama može se realizirati odlagalište ukoliko se prethodno provede geološko istraživanje i izrade studije. Kako nema mogućnosti za drugu lokaciju odlučili smo odlagalište ipak ucrtati, a daljnje aktivnosti će pokazati hoće li moći biti realizirano na mjestu kamenoloma. Izbrisali smo i turistički punkt uz kamenolom zbog nespojivosti tih djelatnosti, rekao je Kosty. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter