U Pićnu se i danas vjeruje u štrige

Elis Baćac (Z. ANGELESKI)
Elis Baćac (Z. ANGELESKI)

Deset dana uoči početka 8. Legendfesta, festivala narodnih priča, legendi i mitova Istre, jučer je u prostorijama pulskog ogranka Matice hrvatske Elis Baćac iz Pićna održala kraće predavanje o pićanskim predajama o štrigama i morama, kao i o zaštitama od ovih mističnih bića koje kao usmeno književno blago istražuje već pet godina.

Pritom Baćac snima svjedočanstva najstarijih osoba iz Pićna, a slušanje pojedinih audiozapisa bio je najzanimljiviji dio predavanja. Prema predaji, jednoj je ženi muha ušla u usta za spavanja, da bi doživljeno štrigunsko iskustvo prepričala svojim bližnjima riječima: "Šla san priko devet konfina da bi ubila malog otroka".

U ovom se kraju u prošlosti više vjerovalo vračarama nego liječnicima, dok su se kapelice gradile na raskrižjima, križinama, jer su se na tim mjestima štrige dogovarale tko će im biti slijedeća žrtva. I sama Elis Baćac je, veli, kao mala cura dobila bombon od osobe koju su smatrali štrigom i dobila je visoku temperaturu, no tvrdi da je posrijedi ipak bila snaga uma opterećenog silnim upozorenjima njene bake prije konzumiranja bombona.

Pićan je kraj u kojem se još dosta vjeruje u štrige, ali i more, kćeri vještica koje se pretvaraju u životinje koje napadaju zgodne mladiće. U Pićnu i dalje, veli Baćac, postoje ljudi koji i dan-danas oblače donje rublje naopako štiteći se od štriga te tome uče i svoju djecu. Ako si slučajno sanjao vješticu, dan kasnije mora se za njom, da bi se riješio njenog prisustva u domu, zatvoriti staklenku, dok djeca koji imaju susret sa štrigama i njihovim očima dobiju temperaturu.

Pićan ima status gradića legendi, a predaje i legende iz toga kraja su, smatra Baćac, nedovoljno istražene. Stoga ih ona u istraživanjima usmenih predaja, kao i naknadnim predavanjima djeci u vrtićima i osnovnim školama, pokušava sačuvati od zaborava. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter