U petak u Vodnjanu počinje prava maslinarska fešta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki šator na parkiralištu u Istarskoj ulici u Vodnjanu odavno je podignut, a izlagači su spremni na štandove i stolove iznijeti sve ono najbolje što je ove godine izašlo iz maslinika i uljara. U petak se, naime, otvaraju 13. Dani mladog maslinovog ulja, a do nedjelje će posjetitelji moći sudjelovati u gastronomskom, zabavnom i edukativnom programu koji je osmislio Grad Vodnjan s partnerima. Riječ je o najvećoj maslinarskoj fešti u zemlji koja se odvija dok lokalne uljare još uvijek marljivo rade.

Svečano otvorenje zakazano je za petak u podne, a odmah zatim kreću i kulinarski showovi te predavanja. Kao i ranijih godina očekuje se stotinjak izlagača, mahom proizvođača vrhunskog maslinovog ulja, ali i opreme za maslinarstvo, zatim vinara, pršutara, sirara i proizvođača drugih prehrambenih proizvoda i sličnog. 

Iz svih krajeva Hrvatske i šire 

Manifestacija nije samo izložba najboljih ekstradjevičanskih maslinovih ulja koje mogu ponuditi vodnjanski, istarski, hrvatski, pa i mediteranski proizvođači, nego promocija lokalne kulture, tradicionalne poljoprivrede i prehrane, a s godinama se nametnula kao međunarodni događaj na koji se u studenom mora doći iz svih krajeva Hrvatske i šire. Manifestaciju tijekom tri dana obiđe oko 20 tisuća posjetitelja!

Nakon otvorenja u petak slijedi gastronomsko predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre, zatim koncepta "Gourmet street Food", potom će svoju kuhinju predstavljati i otočani, a naglasak će tijekom gastro showa biti na lokalnim namirnicima i maslinovom ulju. U 17 sati Nina Penezić i Nives Brečević iz Zavoda za Javno zdravstvo Istarske županije održat će predavanje "Važnost maslinovog ulja u prehrani i predstavljanje Savjetovališta za prehranu ZZJZ-a". Pola sata kasnije predavanje "Uvjeti za proizvodnju i stavljanje u promet konzerviranih proizvoda od voća do povrća" održat će Maja Pešić Samardžić i Klaudija Ivančić Radolović. O kompostiranju komine masline na gospodarstvima govorit će Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz udruge Agroturist, a pola sata kasnije bit će riječi o aktualnim mjerama ruralnog razvoja. 

Kulinarske predstave na razne teme

Šator će u petak i u nedjelju biti otvoren od 10 do 20 sati, a u subotu od 10 do 21 sat. U subotu se od 10 do 11 sati trči i završna utrka iz ciklusa "Teći, isti, piti" pod nazivom Extravirgin Olive Run, a u 14 sati otvara se u Trgovačkoj ulici multifunkcionalni prostor za preradu poljoprivrednih proizvoda EcoLab udruge Istarsko-Ekomuzej. U subotu uz gastro show koji počinje već u 11 sati , od 14 sati kreće i edukativni dio na kojem će, između ostalog biti riječi o konzerviranju maslina, a maslinovom ulju u kozmetici, ali i o problemima intenzivnog maslinarstva. Nedjelja je ležerniji dan, pa će se pod šatorom uz redovnu izlagačku i degustacijsku aktivnost od 11 do 20 sati odvijati kulinarske predstave na razne teme, s tradicionalnim Desertom za kraj, kojim i završavaju Dani mladog maslinovog ulja.

Tijekom tri dana publika će se moći uključiti u stručno vođene degustacije maslinovih ulja u Oil baru. Mogući su i obilasci Vodnjana turističkim vlakićem, uz zaustavljanja na degustacijskim i gastro punktovima, s polascima u 11, u 13 i u 15 sati, a u petak i subotu i u 17 sati. Za obilaske je potrebno prethodno se najaviti na info pultu ili mailom na adresu [email protected]. Prijava na info pultu potrebna je i želi li se obići Nacionalni kolekcijski i matični nasad domaćih i udomaćenih sorti maslina u subotu i u nedjelju, u 12 i u 14 sati. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter