U petak u Pulu stiže 12 bibliobusa


Na konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula danas je predstavljen 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa koji će se održati u petak, 12. svibnja, u Puli.

Organizatori su Komisija za pokretne knjižnice i Komisija za narodne knjižnice HKD-a, suorganizatori Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Društvo bibliotekara Istre.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović najavila je da će Festival bibliobusa započeti u petak u 10 sati na Karolini gdje će biti predstavljeno ukupno 12 bibliobusa koji će se moći razgledati sve do 15.30 sati.

- Pula je imala bibliobus već sedamdesetih godina, ali kada ga zbog dotrajalosti više nije bilo moguće koristiti, nije bilo sredstava za nabaviti novi. Prije dvije godine pokrenuli smo kampanju za nabavu bibliobusa, koji su vrlo važni i korisni za promicanje i širenje znanja te prava na dostupnost knjige. U Puli će gostovati bibliobusi iz Križevaca, Bjelovara, Karlovca, dva iz Rijeke, Koprivnice, Vinkovaca i Zagreba, te iz Novog Mesta, Maribora, Bihaća i Pečuha, najavila je Nela Načinović te kazala da će se u petak u 10 sati na Karolini održati kulturno-umjetnički program uz sudjelovanje djece iz OŠ Fažane pod vodstvom Melite Benčić, glazbenika Vedrana Vojnića te umjetnika na štulama.

Defile gradom

Iva Lanča Joldić iz Gradske knjižnice i čitaonice kazala je da će bibliobusi potom krenuti u defile gradom: pored Istarskog narodnog kazališta, Giardinima do Punte i natrag do Karoline, i to od 11.30 do 12 sati.

Stručni dio skupa koji će se održati u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici od 12 do 15.40 sati najavila je Nadia Bužleta. Predstavit će se Vladimir Vranješević iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci s temom "Pokretne knjižnice RH - cjeloživotna avantura kroz bogatstvo druženja i znanja - promotivni video o hrvatskim bibliobusnim službama", Nela Načinović i Nadia Bužleta govorit će o temi "Pokrenimo bibliobus! Ostvarimo pravo na knjigu dostupnu svima - kampanja za osnivanje bibliobusne službe u Istarskoj županiji", dr. Elisabeth Willnat (Stadtbibliothek Freiburg, Njemačka) predstavit će temu "Njemački sustav pokretnih knjižnica i služba pokretne knjižnice u Freiburgu", Tjaša Mrgole Jukič iz knjižnice iz Ptuja i Marjan Gujtman iz Ministarstva kulture Slovenije govorit će o tome kako Republika Slovenija brine za svoje pokretne knjižnice, a Iva Pezer, iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci o stanju hrvatskih bibliobusnih službi u 2016. godini.

Nakon toga će Frida Bišćan iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu govoriti o "Pokrivenosti školskih knjižnica u Republici Hrvatskoj uslugama bibliobusa", Primož Kocbek iz Fera avta d.o.o. predstavit će proizvođače bibliobusa, a Franko Načinović (Multipartner d.o.o. Kukuljanovo) govorit će o tehničkim specifičnostima bibliokombija. Ksenija Trs iz mariborske knjižnice imat će kao temu "Kolegijalna prijateljstva među putujućim knjižničarima, međunarodna suradnja i rad u bibliobusu".

Liana Diković iz Matične službe za narodne i školske knjižnice Istarske županije naglasila je da će učenici osnovnih i srednjih škola volontirati u predstavljanju bibliobusa, a cilj ove kampanje i festivala bibliobusa je predstaviti ovu vrstu knjižnice i najmlađima.

Popularizirati bibliobus

- Ciljevi ovog skupa su popularizirati djelatnost pokretnih knjižnica i poticati razvoj postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju, omogućiti specijalizirano stručno usavršavanje knjižničara na temu pokretnih knjižnica i razmjenu iskustava među zaposlenicima bibliobusnih službi, iskoristiti međunarodna iskustva te uspostaviti partnerstva, predstaviti hrvatske bibliobuse, te kroz festival bibliobusa kao svojevrsnu medijsku atrakciju promicati djelatnost i zadaće ne samo pokretnih knjižnica, već i narodnih knjižnica u cjelini, kazala je Nela Načinović.

Na programu su tijekom trajanja festivala i brojna posterska izlaganja. O svojim će iskustvima govoriti i knjižničari iz Bihaća, Maribora, Novog Mesta, Kladova, Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Križevaca, Vinkovaca, Zadra, Zagreba i Rijeke.

Nagrade za najbolje fotografije defilea bibliobusa

Gradska knjižnica i čitaonica Pula organizira akciju "Fotkaj defile bibliobusa po Puli". Svi oni koji budu fotografirali defile autobusa u petak, 12. svibnja, od 11.30 do 12 sati i poslali fotografiju na [email protected] ili je postali na facebook profil Pokrenimo bibliobus ili Gradska knjižnica Pula uz hashtag #bibliobus #pula natjecat će se za nagrade. Prva nagrada je godišnja besplatna članarina za Gradsku knjižnicu i čitaonicu, druga nagrada majica s logom bibliobusa, a treća nagrada torba s logom bibliobusa. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter