U petak u 10 sati Mladic pred sudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladic pojavit ce se u u petak u 10 sati u sudnici Haaškog suda da bi se izjasnio o krivnji po tockama optužnice koje mu se stavljaju na teret, objavljeno je u srijedu.

Mladic je uhicen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navecer izrucen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu. Izrucenje je obavljeno brzo i tajnovito tako da ne postoji ni jedna TV snimka ili fotografija njegova dolaska u Haag iako su stotine novinara i kamermana u utorak navecer cekale u Scheveningenu da bi snimile njegov dolazak.

Protiv Ratka Mladica, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine i od tada je više puta nadopunjavana. U 11 tocaka optužnice Mladic se tereti za genocid, zlocine protiv covjecnosti, i kršenje zakona i obicaja rata.

Tužiteljstvo Haaškog suda stavlja mu na teret da je zajedno s Radovanom Karadžicem bio na celu udruženog zlocinackog pothvata ciji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija za koje su bosanski Srbi tvrdili da je njihov. Protiv ratnog zlocinca Ratka Mladica u Hrvatskoj je donesena jedna osudujuca presuda, podignuta je jedna optužnica i dva zahtjeva za provodenjem istrage.

Naime, Županijski sud u Šibeniku proglasio ga je krivim i osudio na 20 godina zbog izdvanja naredbe za napad na selo Kijevo 1991., kojom prilikom je ispaljeno oko 1.600 granata raznih kalibara medu kojima i 16 kazetnih bombi slijedom cega je selo Kijevo potpuno porušeno.

Nadalje teretilo ga se da je kao nacelnik štaba 9. kninskog korpusa zatražio djelovanje borbenih zrakoplova i izdao naredenje jedinicama iz sastava korpusa da se iz tenkovskog, topnickog i raketnog oružja napadnu podrucja opcina Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Potravlje, Šatric i Dabar te u vremenu od 16. do 23. rujna 1991. na podrucju Šibenika naredivao podcinjenima borbena djelovanja po civilnim osobama i objektima, spomenicima kulture, industrijskim i drugim gospodarskim objektima, uslijed cega je stradalo više osoba i uništena je imovina veceg opsega.

Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Splitu od 13. prosinca 1995. stavlja mu se na teret da je od druge polovice rujna 1991. do 28. sijecnja 1993. kao zamjenik zapovjednika 9. Kninskog korpusa isplanirao i organizirao rušenje brane i hidroelektrane Peruca s ciljem potpunog potapanja civilnih i gospodarskih objekata preko 50.000 stanovnika nizvodno od brane i rijeke Cetine u Sinju, Trilju i Omišu.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je nakon podnesenog istražnog zahtjeva podnijelo 27. veljace 2005. Županijskom sudu u Zadru Zahtjev za provodenje istrage protiv Ratka Mladica i još dvije osobe. Ratka Mladica tereti se da je u prosincu 1991. godine zapovjedio napade na Zadar, a drugim da je od listopada 1991. do prosinca 1992. godine naložio napade na Donji Zemunik, Zadar, Posedarje, Slivnicu Donju i Gornju, Pridragu, Rupalj, Galovac, Kali na otoku Ugljanu.

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu protiv Mladica je u sijecnju 1996. podnijelo zahtjev za provodenje istrage zbog sumnje da je 26. rujna 1995. s podrucja Bosne i Hercegovine kao zapovjednik Vojske Republike Srpske izravno zapovjedio raketiranje Požege projektilom tipa "orkan" s kazetnim punjenjem pri cemu je ozlijedeno više civila.


Podijeli: Facebook Twiter