U petak sastanak Kukuriku četvorke

Ivan Jakovčić i Zoran Milanović trebali bi se susresti prvi put nakon gotovo godinu i pol (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)
Ivan Jakovčić i Zoran Milanović trebali bi se susresti prvi put nakon gotovo godinu i pol (D. ŠTIFANIĆ/arhiva)

Najavljeni sastanak "velike četvorke" hrvatske politike, odnosno čelnika SDP-a Zorana Milanovića, HNS-a Vesne Pusić, IDS-a Ivana Jakovčića i HSU-a Silvana Hrelje, trebao bi se održati u petak u poslijepodnevnim satima.

To je Glasu Istre potvrdio visoki izvor u jednoj od koalicijskih stranaka, a istu informaciju potvrdila nam je i glasnogovornica HNS-a Renata Potočnik.

- Predviđeni termin sastanka koalicijskih partnera je petak, rekla nam je Potočnik. Sastanak će se održati u Zagrebu, najvjerojatnije u Banskim dvorima.

Sastanak Kukuriku partnera dugo je očekivan, njegovo sazivanje pratile su brojne kontroverzne informacije te niz "spinova" koji su trebali održati distancu između političkih partnera u vladajućoj koaliciji. Kao prvi mogući termin spominjan je još 27. prosinac prošle godine, kada je Kukuriku Vlada obilježavala dvogodišnjicu useljenja u Banske dvore, no on će se očito dogoditi mjesec dana kasnije.

Zanimljivo, Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a, u četvrtak popodne još nije bio informiran o sastanku na kojem će, kako je najavljeno, šefovi vladajuće koalicije dogovoriti poslove za drugu polovicu mandata.

U IDS-u nisu željeli uopće komentirati termin i teme koalicijskog sastanka. Njemu bi trebao prisustvovati stranački predsjednik u odlasku Ivan Jakovčić koji se, kako je javno rekao, "pomirio" sa šefom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Ipak, u IDS-u su off the record napomenuli da informacije plasirane u javnost proteklih dana - da se sastanak koalicijskih partnera čeka zbog izbornog sabora i smjene na vrhu njihove stranke - nisu točne. Opovrgavaju i da su ušli u sukob s HNS-ovom predsjednicom Vesnom Pusić zbog Radimira Čačića, o čemu bruje politički kuloari.

Održi li se sastanak Kukuriku koalicije doista sutra, njegovo će značenje biti nešto od puke simbolike. Naime, SDP, HNS, IDS i HSU trebaju dogovoriti zajednički nastup na europskim izborima, koji će se održati za točno četiri mjeseca. Namjeravaju li zajedno u koalicijsku izbornu listu, čelnici stranaka dogovor moraju "uglaviti" što prije, jer do 25. svibnja, kada su EU izbori, nije ostalo previše vremena.

Sve druge međusobne teme, poput dogovora o projektima za zadnje dvije godine, što je najavljivala Vesna Pusić, ostat će u drugom planu. Uspjeh na europskim izborima za Kukuriku Vladu uvjet je daljeg opstanka te nema sumnje da će stranački šefovi o tome najviše razgovarati. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter