U petak prezentacija monografije 1. domobranske bojne Pula

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

"U monografiji 1. domobranske bojne Pula navode se podaci koji se nisu još pojavili ni u jednoj publikaciji Domovinskog rata.", rekao je ratni zapovjednik postrojbe Boris Ružić današnjoj konferenciji za novinare održanoj u dvorištu Doma hrvatskih branitelja predstavivši prvi put monografiju.

Najavljeno je da će se na istom mjestu održati javna prezentacija u petak, u 18 sati, kada su pozvani svi pripadnici 1. bojne, a pozvani su i svi oni koji su na bilo koji način pomogli u njenoj realizaciji. Odgovarajući na pitanje novinara koje su podatke objavili po prvi put rečeno je da monografija sadrži prikaz psihičkog razmišljanja u opasnim vojno-pogibeljnim situacijama.

- Po prvi put je prikazana nacionalna pripadnost 1. domobranske bojne Pula. Zatim, broj žena, umjetnika i njihove kvalifikacije, rečeno je.

Inače, monografija je izdana u sklopu obilježavanja 25. godišnjice ustroja 1. domobranske bojne Pula, najstarije postrojbe Hrvatske vojske koja je iz ratom nezahvaćenog područja kročila na "prvu crtu obrane" Republike Hrvatske.

- Bojna je ustrojena 30. travnja 1992. godine, nalazila su se na ličkom ratištu i prva su domobranska postrojba iz Istarske županije, kazao je ratni zapovjednik postrojbe Boris Ružić, dodavši da je kroz postrojbu prošlo više od 1.500 vojnih obveznika.

- Monografija je podsjetnik na dane rata i podsjetnik da se ratne strahote nikada više ne ponove, kazao je Ružić. Monografija je tiskana u 500 primjeraka, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Istarske županije u nakladi Istra Croatice. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter